A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/tadić.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

'Posljedice 'isključivanja' Srbije iz EU mogle bi biti veoma ozbiljne' | Politika+
Regija

BALKAN: 'Posljedice 'isključivanja' Srbije iz EU mogle bi biti veoma ozbiljne'

Izbjegavanje primanja Balkana u europsku obitelj moglo ponovno potencirati sukobe poput onih s početka 1990.-ih godina.

Piše: VLM

Čvrsto povezivanje demokratske Srbije i ostalih balkanskih država s EU nudi Europi najbolji način za izbjegavanje oživljavanja konflilkata iz 1990-ih godina.

 

Dugoročne posljedice isključivanja Srbije iz EU mogle bi potencijalno biti veoma ozbiljne. Uhićenje Ratka Mladića ponovno je aktualiziralo pitanje ulaska Srbije u Europsku uniju, odnosno odnosa EU prema zemljama na Balkanu. U tekstu za vašingtonski list, The New Republic, profesor politike sa Sveučilišta u New Yorku, Joshua A. Tucker, osvrnuo se na činjenicu da bi izbjegavanje primanja Balkana u europsku obitelj moglo ponovno potencirati sukobe poput onih s početka 1990.-ih godina.

Iako su europski mediji uhićenje Ratka Mladića prikazivali kao pozitivan čin i dodatni plus za Srbiju, Tucker ističe kako je to "daleko od pozitivnog momenta za EU". Naime, EU se bori s problemima u vlastitom dvorištu - od dužničke krize koja prijeti eurozoni, pa do zasićenja proširenjem.

"Osim toga, srbijansko članstvo prisilit će EU da se suoči s problematičnim pitanjem Kosova, koje je proglasilo neovisnost od Srbije, ali koje Srbija ne priznaje", piše Tucker.

Drugim riječima, ističe, srbijanski san o Europskoj uniji, mogao bi biti dalje no što ljudi misle. No, EU se mora oduprijeti želji da odgodi ulazak Srbije na neodređeno vrijeme.

"Kao što nas je Arapsko proljeće podsjetilo, demokratizacija je osjetljiv proces koji se bori s čitavim nizom potencijalnih problema i beskrajnim mogućnostima za propast", naglašava Tucker i dodaje kako je upravo prisustvo EU bilo jedan od važnih faktora u demokratizaciji istočne Europe.

"EU pruža zemljama izravnu pomoć u demokratskom razvoju, što je zasigurno važno. No, ono što je još bitnije je da gura progresivne reforme mašući s mrkvom EU članstva pred zemljama kandidatkinjama i govoreći kako ne mogu postati članice bez ispunjavanja određenih demokratskih kriterija", slikovito opisuje Tucker i kao najbolji primjer upravo navodi bivšu Jugoslaviju gdje su zemlje, unatoč nasilju i razaranju koje je donio rat, ipak spremne na razvoj demokracije.

"Bez EU ne znamo što bi se dogodilo. S Bosnom, Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom koje još uvijek čekaju svoj red iz Srbije, ovo nije vrijeme da pokušamo vidjeti što bi se dogodilo Balkanu ukoliko članstvo u EU ne bi više bilo moguće", ističe Tucker.

Navodi kako je najbolji primjer protiv takvog scenarija, aktualna situacija u zemljama bivšeg SSSR-a.

"U zemljama bivšeg SSSR-a, rezultat djelomične demokratske konsolidacije je mnogo lošiji ili čak nepostojeći u usporedbi s nekim drugim zemljama u središnjoj Aziji. Mnogi se slažu kako je EU postala najupečatljivija i najprobitačnija organizacija koja promiče demokraciju u svijetu kakav poznajemo", napominje Tucker.

Na kraju podsjeća kako je autoritarni režim u bivšoj Jugoslaviji Europi sredinom 1990.-ih pokazao najgore nasilje od Drugog svjetskog rata.

"I dok s jedne strane to pokazuje ograničenja EU u ohrabrivanju demokratizacije, također ukazuje na važnost priznavanja napretka koji je ta regija ostvarila posljednjih godina. Jedno od čeličnih pravila međunarodnih odnosa je da će demokracije rjeđe ulaziti u rat s drugim demokracijama. Već sama originalna ideja EU leži u povezivanju demokratske Njemačke s ostatkom Europe kako bi se izbjeglo ponavljanje Drugog svjetskog rata.

Čvrsto povezivanje demokratske Srbije i ostalih balkanskih država s EU nudi Europi najbolji način za izbjegavanje oživljavanja konflilkata iz 1990-ih godina. Dugoročne posljedice isključivanja Srbije iz EU mogle bi potencijalno biti veoma ozbiljne", zaključuje Tucker na kraju svog teksta.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Srbija, EU i članstvo, balkan