A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/farma4.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Negativni prvi testovi na bakteriju E. coli u sojinim klicama | Politika+
Zdravlje

OPASNA BAKTERIJA: Negativni prvi testovi na bakteriju E. coli u sojinim klicama

Test je rađen na 40 uzoraka sojinih klica, a rezultati su pokazali da njih 23 nisu nositelji opasne bakterije E. coli koja je dosad odnijela 22 života

FOTO: Policija je zatvorila spornu farmu, a istraga i analize još traju Foto: AFP/PIXSELL
Piše: VLM

Prvi testovi s farme na sjeveru Njemačke za koju se sumnjalo da je izvor zaraze E. coli negativni su, izvjestili su njemački dužnosnici, javlja BBC.Test je rađen na 40 uzoraka sojinih klica, a rezultati su pokazali da njih 23 nisu nositelji opasne bakterije E. coli.Ranije je za AP njemački dužnosnik izjavio kako su sojine klice uzgojene u Njemačkoj najvjerojatniji uzrok smrtonosne zaraze bakterijom E. coli. Sumnja se da su upravo one izvor zaraze opasnim oblikom E. coli EHEC-om, kako donosi Bild, a uzgajaju se na farmi Gärtnerhofes Bienenbüttel u njemačkoj pokrajini Donjoj Sasksoniji.

Gert Hahne, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede Donje Saksonije, kazao je da su se u oba mjesta na kojima je jela većina zaraženih koristile sojine klice domaćeg uzgoja. Policija je zatvorila spornu farmu, a istraga i analize još traju.

Objavljeno je i da je farma koja se već 25 godina bavi uzgojem klica klice azuki graha uvezla iz Kine te ih je prodavala u mješavini s ostalim vrstama klica. S farme javljaju da su ih potresle informacije kako su izvor zaraze upravo klice koje oni uzgajaju te tvrde da su prije mjesec dana testirali svoje proizvode na EHEC te da su testovi bili negativni.

Njemački su zdravstveni radnici ranije locirali restoran u Lübecku i proslavu obljetnice luke u Hamburgu kao mjesta na kojima su se zarazili deseci oboljelih.

Slovenac koji se u ponedjeljak javio u bolnicu u Slovenj Gradecu nije zaražen smrtonosnom bakterijom E. coli. Na njegovu sreću riječ je samo o "običnoj" bakteriji, potvrdio je slovenski Institut za zdravlje. Budući da se u bolnicu javio zbog visoke temperature i, kako javlja 24ur.com, krvave stolice, uzorci su odmah poslani u institut, a nalaze je, nakon puštanja iz bolnice, čekao kod kuće.

Od zaraze je do sada oboljelo 2000 ljudi, a umrle su 22 osobe. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila da su slučajevi zaraze zabilježeni u Austriji, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švicarskoj, V. Britaniji i u SAD-u.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sojine klice, njemačka, zaraza, bakterija, E-coli