A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/F16.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska, Rumunjska i Bugarska zajedno kupuju stare američke avione iz Turske | Politika+
Hrvatska

VOJNA GLOBALIZACIJA NA DJELU: Hrvatska, Rumunjska i Bugarska zajedno kupuju stare američke avione iz Turske

NATO u posljednje vrijeme sve više zagovara dijeljenje obrambenih kapaciteta među zemljama kako bi se smanjili troškovi

Piše: NCL

F-16 je jedan od najuspješnijih borbenih aviona u povijesti, a uskoro bi se mogao naći u sastavu hrvatskih oružanih snaga. Prijedlog bugarskog premijera Bojka Borisova da Hrvatska, Rumunjska, Turska i Bugarska zajedno sudjeluju u kupovini američkih borbenih zrakoplova F-16, iako je još uvijek samo ideja, dolazi od visokih američkih dužnosnika u NATO-u.

 

Naime, NATO u posljednje vrijeme sve više zagovara dijeljenje obrambenih kapaciteta među zemljama kako bi se smanjili troškovi, a povećala borbena spremnost manjih zemalja članica. U ovom slučaju najvjerojatnije bi se radilo o borbenim zrakoplovima iz Turske. Naime, ta država ima veliku flotu američkih borbenih aviona, navodno oko 250 komada, a nedavno je naručila novu eksadrilu od 30 komada.

Zbog toga je vjerojatno da bi dio svojih starijih aviona za skromnu naknadu preusmjerila Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj, koje bi podijelile troškove i kasnije zajednički organizirale vježbe, održavanje zakoplova te sudjelovale u NATO misijama.

Također, kako doznaje Nacional, ako se postigne dogovor, za koji ministar obrane Davor Božinović tvrdi da je još uvijek u inicijalnoj fazi, Hrvatska bi vjerojatno dobila zadatak organiziranja baze za te zrakoplove u Zemuniku. Osim američke podrške u obliku obuke pilota i održavanja zrakoplova, Hrvatska bi na taj način, u sklopu NATO-a, nakon određena vremena možda dobila i zadatak kontrole zračnog prostora manjih zemalja na Balkanu, poput Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova. S obzirom na to da je 18 hrvatskih borbenih zrakoplova staro između 30 i 40 godina, a država trenutačno nema dovoljno novca za modernizaciju flote, to bi moglo biti kompromisno rješenje

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

borbeni zrakoplovi, F16, nato