A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/farma4.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

"Nema mjesta panici, sporna hrana nije prešla njemačku granicu" | Politika+
Znanost

NA PROVJERI KLICE I JAGODE: "Nema mjesta panici, sporna hrana nije prešla njemačku granicu"

Stručnjci u RH provjerili su jagode i lubenice koje rastu nisko pri tlu. Svi su nalazi negativni, a oboljelih nema.

FOTO: AFP/PIXELL
Piše: VLM

Još nije dokazan izvor zaraze smrtonosnom E. coli, a hrvatski su stručnjaci uz pojačane kontrole salate, krastavaca, rajčica i klica provjerili jagode i lubenice koje rastu nisko pri tlu. Svi su nalazi negativni, a oboljelih nema.Nema službene potvrde

Njemački stručnjaci sumnjaju da su izvor zaraze smrtonosnom vrstom bakterije E. coli, tip O104 H4, od koje je do sada u Europi umrlo 22, a zaraženo više od 1600 ljudi, klice graha, soje i radiča uzgojene na farmi u pokrajini Donjoj Saskoj. Epidemiolozi iz Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo kažu kako nema mjesta panici jer epidemiološka slika širenja zaraze još govori u prilog tome da sporna hrana nije prešla njemačku granicu. Usto, prema neslužbenim informacijama koje stižu iz njemačkih bolnica, broj oboljelih polako opada, a potvrde li se sumnje, ta će hrana biti povučena s polica.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ipak ističu da još službeno nije potvrđeno kako se bakterija krila u klicama pa do konačne objave rezultata treba biti na oprezu.

– Najnoviji podaci govore da je zaraza uzrokovala oštećenje bubrega u 658 ljudi, a osim u Njemačkoj, najviše je oboljelih u Švedskoj, koja ima 15 potvrđenih slučajeva i jednu umrlu osobu – rekla je prof. Ira Genero Margan iz Zavoda za javno zdravstvo. Dodala je i da su svi oboljeli boravili ili su na neki način povezani sa sjeverom Njemačke, a u slovenskog se pacijenta otkrilo da boluje od manje opasna tipa E. coli O157. Iako su se, ističe, u medijima pojavili napisi da je riječ isključivo o klicama graha i soje, zadnje informacije govore da stručnjaci ispituju čak 18 vrsta klica.

– Klice izgledaju poput malih isprepletenih končića pa ih je jako teško dobro oprati – istaknula je prof. I. G. Margan. Zato ih je, dok se ne provjere rezultati, najbolje ne jesti sirove jer one su, otkriva, već poznati prijenosnici bakterije E. coli, ali i virusa noro, koji uzrokuju bolesti probave.

– Hrvatska nema ni jednog pacijenta u kojeg bi slika bolesti upozoravala na mogućnost zaraze ovom opasnom E. coli, no preporuka o pažljivu pranju povrća ostaje, a isto je i s pravilnom termičkom obradom hrane.

Pojačana kontrola

Naime, ni jedna vrsta E. coli ne može, kaže dr. Ivančica Kovaček iz zagrebačkoga Zavoda za javno zdravstvo, preživjeti temperature iznad 75 Celzijevih stupnjeva.

– Na takvim se temperaturama ove bakterije raspadaju – objasnila je. Kako bi Zagrepčani bili sigurni u ono što jedu, uz sanitarnu inspekciju, voće i povrće po velikim trgovačkim centrima uzorkovali su i stručnjaci iz Gradske službe za zdravstvenu ekologiju. – Pojačali smo kontrole koje godišnje redovito provodimo, posebno namirnica koje njemački stručnjaci izdvajaju kao sporne. Svi su rezultati negativni – rekla je voditeljica službe Jasenka Babić.

Iz trgovina zdravom hranom u kojima se klice mogu nabaviti stižu priopćenja o zdravstvenoj ispravnosti njihovih proizvoda.

– Naše su klice provjerene, a nabavljaju se od domaćih proizvođača pa ih ne povlačimo s polica – rekli su iz trgovina zdravom hranom bio&bio i Garden.

Potvrdu ispravnosti klica koje imaju na svojim policama poslali su i iz Konzuma, a u Mercatoru tvrde da drže isključivo zelene klice.Izvor zaraze je presušio, infekcija se polako smiruje


Kako piše ugledni Frankfurter Allgemeine Zeitung, možda je rekombinirani soj Escherichije coli stekao sposobnost da uništi crijevni zid i postane okidač prekomjerne imunološke reakcije.

O izvoru zaraze znanstvenici još nagađaju. Nekoliko studija koje je objavio Institut Robert Koch u Berlinu upućivalo je samo u sumnje na hranu: sirovu salatu, krastavce i osobito rajčice. Gérard Krause, voditelj Odjela za epidemiologiju na Institutu, smatra “prilično sigurnim da postoji neka hrana, a vjerojatno sirovo povrće” koje je prodavano u sjevernoj Njemačkoj ili je klica prenesena u samoj trgovini.

Naime, na putu od polja do tanjura mogući su različiti izvori onečišćenja. Možda je to onečišćena voda u stroju za pranje, kroz koji prolazi povrće u blizini polja na kojem je ubrano, možda je kontejner za prijevoz bio prljav... 
Čak i pretpostavka da nije uzrok u salati, već u preljevu za salatu ne može biti posve odbačena, kaže Gérard Krause i na kraju ohrabruje: “Prema posljednjim podacima, izvor zaraze ipak je presušio, a infekcija se polako smiruje”, navodi njemački list. (hd)

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zaraza, bakterija, e-coli