A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/andrija%20hebrang4.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Referendum za ulazak u EU i izbori bit će prije Božića? | Politika+
Hrvatska

SJEDNICA PREDSJEDNIŠTVA HDZ-A: Referendum za ulazak u EU i izbori bit će prije Božića?

Neki od naših sugovornika ne kriju da unutar vrha HDZ-a ima onih kojima je bliska ideja da se nakon što završimo pregovore s EU održe parlamentarni izbori.

FOTO: Raspravljali smo o završetku pregovora s EU jer daleko je petak, kaže Hebrang. Foto: Patrik Macek/Arhiva VL
Piše: VLM

– Ne, otkud vam to? Raspravljali smo o  završetku pregovora s EU jer daleko je petak, dan kada bi trebala biti zatvorena sva preostala poglavlja u našim pregovorima – kazao je Andrija Hebrang, potpredsjednik HDZ-a, odgovarajući na upit je li istina da je Predsjedništvo HDZ-a u utorak raspravljalo i o tome kad će biti održani parlamentarni izbori.

 

Na sličan način odgovarali su i još neki članovi Predsjedništva HDZ-a. No, kako doznajemo, na spomenutoj sjednici ipak se razgovaralo i o datumu izbora koji bi se trebali održati do kraja godine.

Naime, neki od naših sugovornika ne kriju da unutar vrha HDZ-a ima onih kojima je bliska ideja, koju u javnosti zagovara i predsjednik države Ivo Josipović, da se nakon što završimo pregovore s EU, a dok se čeka potpisivanje ugovora, održe parlamentarni izbori te da se referendum održi nakon toga i bude oslobođen političke borbe i međusobnih podmetanja. Međutim, dominantan stav, koji prevladava u vrhu HDZ-a, je da se referendum održi odmah nakon potpisivanja ugovora.

Naime, referendum se mora održati najdulje 30 dana od potpisivanja ugovora, a to ne znači da se ne može održati i prije isteka tog roka – tvrde. I da se onda izbori održe negdje oko 15. prosinca, što se čini kao vrlo realan datum. Ali kako se već i špekuliralo i pisalo, a što je sjednica Predsjedništva i pokazala, ima i onih u vrhu HDZ-a koji drže da se izbori mogu održati u idućoj godini što je, tvrde, sasvim legitimno i prema zakonu. Naime, krajnji ustavni rok za održavanje izbora je ožujak 2012. godine.

Međutim, premijerka Kosor već dulje ističe da će nakon završetka pregovora s EU vladajuća koalicija odlučiti kada će biti održani izbori. Ona je u nekoliko navrata, dok još ni kraj pregovora s EU nije bio izvjestan kao danas, isticala da je realno očekivati da izbori budu krajem ove godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

referendum o EU, parlametalni izbori, hdz