A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/krleza.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Miroslav Krleža dobiva skulpturu M. Ujević-Galetović u Budimpešti | Politika+
Kultura

POKLON: Miroslav Krleža dobiva skulpturu M. Ujević-Galetović u Budimpešti

Velikan hrvatske literature Miroslav Krleža od petka, 17. lipnja imat će skulpturu u Budimpešti. Skulptura je dar Grada Zagreba i rad akademske kiparice Marije Ujević-Galetović

FOTO: Arhiv
Piše: Večernji list

"Hrvatski klasik koji je znao mađarski", pisat će ispod novopostavljenog spomenika Miroslavu Krleži koji će sljedećeg petka u Budimpešti otkriti hrvatski i mađarski uglednici, piše Večernji list.

 

Mađarska prijestolnica dobit će na dar uspjelu skulpturu akademske kiparice i akademkinje Marije Ujević-Galetović koja je već postavljena na Dubravkinu putu u Zagrebu, nedaleko od kuće na Gvozdu u kojoj je Krleža živio sa suprugom Belom. Skulpturu Budimpešti daruje Grad Zagreb, pa će na otvaranju u petak, 17. lipnja, u 11 sati na Trgu Ludovika ispred Prirodoslovnog muzeja, uz potpredsjednika mađarske vlade i ministra javne uprave i pravosuđa Tibora Navracsisa, budimpeštanskog gradonačelnika Istvána Tarlósa i hrvatskog veleposlanika Ivana Bandića, govoriti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

Glumci Hrvatskog kazališta iz Pečuha Stipan Đurić i Zsolt Lipics tom će prigodom govoriti odlomke iz predstave “Šetnja grobnicom mrtvoga djetinjstva” Miroslava Krleže. Velikan hrvatske riječi te ravnatelj Leksikografskog zavoda koji je poslije dobio i njegovo ime u Budimpešti je proveo dio života kao pitomac na Ludoviceumu od 1911. do 1913. godine, gdje mu je ove godine postavljena i spomen-ploča.

 

Krleža je tada, u osvit Prvog svjetskog rata, sudjelovao i u budimpeštanskom ljevičarskom studentskom životu te se upoznao s brojnim mađarskim intelektualcima. Tada je naučio i mađarski jezik te preveo neke mađarske pjesme na hrvatski. I prijam Krležinih djela u Mađarskoj proteklih je desetljeća bio više nego dobar, pa hrvatski literarni velikan s punim pravom dobiva impozantnu skulpturu u budimpeštanskom javnom prostoru.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, budimpešta, miroslav krleža