Hrvatska

NASTAVLJENO SUĐENJE: Čitat će svih 42.000 stranica spisa na suđenju za Podravku!

Obrana je zatražila da se pročita sva dokumentacija što ju je prikupilo tužiteljstvo.

FOTO: Arhiv
Piše: Večernji list

Čitanjem opsežne dokumentacije iz debelog sudskog spisa, prema nekim tvrdnjama do sada najvećeg u Hrvatskoj, nastavljeno je danas na zagrebačkom Županijskom sudu suđenje Damiru Polančecu i još sedmorici podravkaša koje se tereti za malverzacije dionicama koprivničke tvrtke "teške" 400 milijuna kuna. USKOK ih tereti da su Podravkinim novcem željeli steći većinski paket dionica i na kraju preuzeti Podravku, piše Večernji list.

Prošli tjedan, podsjetimo, obrana je zatražila da se javno pročita svih 42.000 stranica koliko ih je tužiteljstvo prikupilo, a sudac Siniša Pleše odobrio je taj zahtjev i svoju odluku obrazložio tvrdnjom da "ne želi nikakve primjedbe na tijek postupka te da će se zbog toga precizno iščitavati svaki dokument".

Nakon čitanja opsežne dokazne dokumentacije bit će prikazane i snimke razgovora optuženika jer su tijekom istrage, započete u ljeto 2009. godine, bile korištene i posebne dokazne radnje.

U aferi Spice optuženi su, uz bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, i bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Svi optuženi još su se tijekom sjednice optužnog vijeća izjasnili da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice. Polančecov odvjetnik Anto Nobilo na raspravi prošloga tjedna ustvrdio je da tužitelji nemaju dokaz koji optužuje bivšega državnog dužnosnika da je organizirao kriminalnu grupu radi stjecanja većinskog paketa dionica koprivničke prehrambene tvrtke njezinim novcem. Dokazat će, kazao je, da se navodni organizator i članovi grupe nisu nikada sastali te da njegov klijent nije ni poznavao neke od optuženih.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

anto nobilo, damir polančec, suđenje, podravka