A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/xyz-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Profesori svaku drugu kunu strpali sebi u džep | Politika+
Hrvatska

FAKULTETI: Profesori svaku drugu kunu strpali sebi u džep

ZAGREB - Predrag Marković: "Ako postoje ratni profiteri, onda postoje i akademski!"

FOTO: Radovan Fuchs
Piše: PolitikaPlus / Jutarnji list

"Ako postoje ratni profiteri, onda postoje i akademski!" tim je riječima prof. dr. Predrag Marković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu komentirao nalaz Državne revizije na fakultetima, o kojem će se u četvrtak raspravljati u Saboru, "Ovo je čisti reket! Kada vidimo kako se dijelio novac i na što, svima je jasno da su školarine služile samo za dodatno bogaćenje pojedinaca i nad tim se svi moramo duboko zamisliti.

Tako su u 2009. svi fakulteti od školarina i projekata zaradili 884 milijuna kuna. Veći dio tog novca - više od 560 milijuna kuna - kroz školarine su dali roditelji studenata, koji ionako kao porezni obveznici plaćaju visoko obrazovanje. Šokantno zvuči da je gotovo polovica novca - točnije 365 milijuna kuna - koji su na školarinama i projektima zaradili fakulteti, isplaćena nastavnicima kroz ugovore o djelu i autorske honorare. Revizija je utrdila kako je od većeg dijela projekata koje su pojedici dobili na račun institucija na kojima rade (riječ je o iznosu od 324 milijuna kuna) glavni dio novca (80 do 90 posto) isplaćen u honorare.

>>Jutarnji list