A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/hrt.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Uz Vrkića i Popovca, HRT-om bi rado "dirigirao" i Siriščević | Politika+
Hrvatska

UTRKA ZA NOVOG ŠEFA HRT-A: Uz Vrkića i Popovca, HRT-om bi rado "dirigirao" i Siriščević

Ravnatelj KD-a "Vatroslav Lisinski" i bivši glavni ravnatelj HRT-a već uvelike lobiraju kod vijećnika i članova NO-a

FOTO: Utrka za novog predsjednika uprave HRT-a ulazi u svoju završnicu Foto: Patrik Macek/Pixsell
Piše: VLM

Utrka za novog predsjednika uprave HRT-a ulazi u svoju završnicu. Kako je javni natječaj službeno zatvoren jučer, a stara je praksa da glavni kandidati svoje prijave šalju tek posljednjeg dana pa je do 14. lipnja na Prisavlje stiglo samo pet omotnica.

 

Od toga su tri s HRT-a (među njima su i one „stalnih kandidata" Duška Radića i Branka Debeljaka), a preostale dvije su "izvana", ali pristigle od javnosti navodno posve nepoznatih imena.

Međutim, među vijećnicima već opasno lobiraju još dva kandidata, čije se prijave tek očekuju. To je Ivica Vrkić, Osječanin koji je svojedobno već ravnao Prisavljem, no ovaj put mu malo "smetaju" godine budući da za pola godine navršava 65 – pa je na pragu mirovine.

Oblijepio grad plakatima

Drugi je pak trenutačni ravnatelj Koncertne dvorane "Vatroslav Lisinski" Dražen Siriščević, također potencijalni povratnik na HRT, koji je ljubiteljima ozbiljne glazbe poznatiji kao bivši voditelj emisije "Opera box". A onima koji baš previše ne ljube klasične note „morao je postati poznat" otkako je Zagreb oblijepio jumbo-plakatima za kampanju Lisinskog – sa svojim likom!

Kad je pak riječ o sadašnjem privremenom glavnom ravnatelju HRT-a Josipu Popovcu, njegova se kandidatura također očekuje, a kakvi su mu ovaj put izgledi, ovisi i o tome hoće li se u igri u posljednji trenutak ipak pojaviti i neko „zvučnije ime" s političkim pedigreom ili barem takvim zaleđem.

No sve njih na HRT-u očekuje nezavidna borba s financijskim teškoćama, ponajprije s onih famoznih pola milijarde starih poreznih dugova državi (iz doba bivših ravnatelja Mirka Galića i Vanje Sutlića), kao i restrukturiranje kuće, pri čemu će se morati "zamjeriti" barem nekoliko stotina prekobrojnih djelatnika. Tko se sve još u međuvremenu prijavio, doznat će se 21. lipnja kad se na Prisavlju javno otvore omotnice, a razgovori vijećnika i članova Nadzornog odbora s kandidatima bit će tjedan dana poslije, 27. i 28. lipnja.

Pred izbore i novi urednici

Tada bi se, u idealnim okolnostima, trebalo doznati i ime predsjednika uprave HRT-a, koji bi javnom televizijom, prema novom Zakonu o HRT-u, trebao ravnati iduće četiri godine. Potom potkraj srpnja slijedi procedura izbora i imenovanja još dvaju članova uprave HRT-a te na jesen (ususret parlamentarnim izborima) novih glavnih urednika radija i televizije, kao i svih urednika programa, koji bi tada napokon trebali biti "bez prefiksa v.d.".

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

HRT, ravnatelj HRT-a, natječaj za ravnatelja