A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/grubačić4.jpeg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nizozemska veleposlanica poruku Hrvatskoj trebala je reći u MVP-u | Politika+
Hrvatska

ISKOČILA IZ PROTOKOLA: Nizozemska veleposlanica poruku Hrvatskoj trebala je reći u MVP-u

Ako je zbog nasilništva u Splitu imala potrebu prosvjedovati, nipošto to nije trebala činiti javno prijeteći nadgledanjem

FOTO: Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'
Piše: VLM

Nizozemska veleposlanica u RH, gđa Stella Ronner-Grubačić našla se u, za diplomate, neobičnoj situaciji kada je, kao sudionica Gay Pridea u Splitu, za hrvatsku javnost komentirala zbivanja. Nije problem u komentaru, nego što je poslala političku poruku hrvatskim vlastima i ustvrdila da se Nizozemska zauzima za nadgledanje RH, a da su "događaji u Splitu najzornije pokazali zašto je ono iznimno potrebno".Prema tradicijama diplomatskog protokola, veleposlanica je politički dio svoje poruke vlastima trebala po protokolu i provesti. Dakle, tu poruku predati u hrvatskom MVP-u, ministru ili državnom tajniku.

– Samo su se veleposlanici SAD-a do sada koristili sličnim načinom javno-političkog nastupanja, no prije 10 do 15 godina, kada je RH bila drukčija, to nisu radili ni veleposlanici Rusije, Njemačke ili Francuske - kaže jedan od bivših hrvatskih diplomata.

Smatra da je riječ o javnom pritisku, i to države koja je tijekom dosadašnjih pregovora RH i EU najviše zaustavljala i kočila završetak pregovora pa je veleposlanica trebala biti pažljivija u dijeljenju javnih lekcija RH. Ovaj istup sigurno izlazi iz diplomatskoga protokola, pogotovu što su reakcije države, institucija, svih relevantnih političkih stranaka i medijske bile jedinstvene u osudi nasilja u Splitu.

I na Zapadu su prideovi isprva bili "borbeni", a onda postali hepening, pa će tako biti i u RH. Da je nasilje prošlo "glatko", to bi bilo već nešto drugo. Ovako, veleposlanica bi trebala biti pozvana u MVP na Zrinjevcu da joj objasne kako je pretjerala, smatra naš ugledni diplomat.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

veleposlanica Nizozemske, PRIDE, Stella Ronner-Grubačić