A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/pozar.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor očekuje brzu i temeljitu istragu požara u rafineriji | Politika+
Energetika

SISAK: Jadranka Kosor očekuje brzu i temeljitu istragu požara u rafineriji

Županica Marina Lovrić: ovo je vrlo ozbiljno upozorenje vladi i premijerki!

Piše: PolitikaPlus/Hina

Očekujemo brzu i temeljitu istragu na osnovi koje bismo kao vlada znali povući daljnje poteze, rekla je premijerka Jadranka Kosor popodne za obilaska požarišta u sisačkoj rafineriji.

U pratnji predsjednice vlade bili su ministri Branko Bačić i Darko Milinović.

Zahvalila je svima koji su sudjelovali u gašenju požara, posebno hrabrim i sposobnim vatrogascima i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanja, s čijim je čelnicima bila u stalnoj vezi od trenutka kad je buknuo požar.

"Budući da je riječ o drugom požaru u posljednjih godinu i pol, tražit ću opsežnu istragu kako bi se utvrdilo što se dogodilo", izjavila je predsjednica vlade, dodajući kako će se svakako istražiti je li novac predviđen za rafineriju po dioničkom ugovoru zaista i uložen.

"Po procjenama vlade, riječ je o 300 milijuna dolara. Rafinerija je iznimno važna, ne samo za Sisak, nego i za cijelu Hrvatsku. Šteta je znatna, rafinerijska postrojenja ne rade", rekla je premijerka i dodala kako će se šteta znati nakon što se omogući njezino utvrđivanje.

Naime, zbog isparavanja ugljikovodika, još je moguć požar. U Ini očekuju da će ujutro i najmanje požarište biti pod nadzorom, nakon čega će utvrđivati štetu.

Sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić-Merzel, koja je u pratnji predsjednika županijske Vatrogasne zajednice i zapovjednika vatrogasnih postrojba Mije Brlečića bila na požarištu u tvorničkome krugu sisačke Ine - Rafinerije nafte, rekla je da požar upozorava na nužnost što brže cjelokupne modernizacije te rafinerije.


"Mislim da je ovo i vrlo ozbiljno upozorenje vladi i premijerki da se moraju više brinuti o trgovačkim društvima u svom vlasništvu te da, zapravo, u ovoj državi ništa ne funkcionira", ocijenila je županica Marina Lovrić-Merzel, ističući kako je najvažnije da nitko nije poginuo.

Najavivši da će zajedno s gradonačelnikom Siska inzistirati na nastavku modernizacije rafinerijskih postrojenja, županica je rekla da ćemo se - ako se ništa ne učini, "suočiti s mogućnošću još veće katastrofe".
 

***

INA: INFORMACIJA O POŽARU U RAFINERIJI
NAFTE U SISKU

Inspekcija zaštite okoliša zaprimila je oko 11 sati poziv Centra 112 o nastanku požara u Rafineriji nafte Sisak i odmah po zaprimanju poziva inspektor zaštite okoliša izašao je na mjesto događaja.

Za sada je uzrok požara nepoznat. Nastao je u kanalu trase cjevovoda između postrojenja KP-6 i Doradi.

Aktiviran je Županijski stožer zaštite i spašavanja i Gradski stožer grada Siska koji daje informacije o stanju.

Rafinerijska postrojenja su u obustavi rada, a gašenje požara je u tijeku, smatra se da je pod kontrolom te se očekuje da će se uskoro ugasiti.

Mjerna postaja za mjerenje kakvoće zraka Sisak-2 Galdovo u blizini rafinerije radi i prema podacima sve mjerene vrijednosti onečišćujućih tvari su u dopuštenim vrijednostima, te nema potrebe s tog stanovišta poduzimati posebne mjere.
 
Mjerna postaja Sisak 1 ne radi. Uređaj je na popravku.

Na mjernoj postaji u lokalnoj mreži Sisak 3 (u centru grada) također nije bilo prekoračenja.

Sukladno članku 23. Zakona o zaštiti zraka (Narodne novine 178/04 i 60/08) od 1. siječnja 2010. godine Državni hidrometeorološki zavod obavlja poslove praćenja kakvoće zraka u postajama iz državne mreže za praćenja kakvoće zraka što podrazumijeva: prikupljanje podataka, provjera kakvoće mjerenja i podataka, obrada i prikaz rezultata, dostava podataka u informacijski sustav kakvoće zraka, održavanje i servisiranje postaja i opreme te izgradnja novih postaja u državnoj mreži.