A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadransko%20more.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Izvrsna kakvoća mora za kupanje | Politika+
Tehnologija

JADRANSKO MORE: Izvrsna kakvoća mora za kupanje

Treće ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora pokazalo je da je na više od 98 posto ispitanih plaža more bilo izvrsne kakvoće

FOTO: Arhiva
Piše: Hina

Treće ovogodišnje ispitivanje kakvoće mora na plažama Jadrana pokazalo je da je na više od 98 posto ispitanih plaža more bilo izvrsne kakvoće, a ni na jednoj nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstvaRezultati ispitivanja odnose se na razdoblje od 13. do 21. lipnja ove godine u kojem je obavljeno ispitivanje na 701 mjestu. Na 690 točaka (98,4 posto) more je bilo izvrsne kakvoće, na sedam dobre, a na četiri točke ocijenjeno je zadovoljavajućim za kupanje, navodi Ministarstvo i dodaje da granične vrijednosti propisane uredbom o kakvoći mora za kupanje nisu prijeđene ni na jednome mjestu te ni na jednome mjestu nije ocijenjeno nezadovoljavajućim za kupanje.

Ispitivanje kakvoće mora na plažama u Republici Hrvatskoj provodi se u skladu s uredbom o kakvoći mora za kupanje, koja je prilagođena međunarodnim normama i pravnoj stečevini Europske unije, od sredine svibnja do kraja rujna svakih petnaest dana, deset puta tijekom sezone kupanja duž cijelog obalnog pojasa na točkama koje prije početka sezone određuje sedam priobalnih županija. Troškove ispitivanja podmiruju same županije koje su rezultate ispitivanja dužne objavljivati na svojim internetskim stranicama, navodi ministarstvo.

Kakvoću mora za kupanje smiju pratiti samo ovlaštene pravne osobe kojima su taj posao povjerile županije. Nakon obavijesti o onečišćenju mora, one su odmah dužne uzeti uzorak mora i dostaviti podatke inspekciji zaštite okoliša i mjerodavnom upravnom tijelu u županiji koje o onečišćenju i o tome koliko se očekuje da će ono trajati obavještava javnost.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ispitivanje, kakvoća mora, Jadransko more