A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/nadrealizam-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Boja mojih snova: Nadrealistička revolucija u umjetnosti | Politika+
Kultura

VIDEO: IZLOŽBA: Boja mojih snova: Nadrealistička revolucija u umjetnosti

Za obožavatelje nadrealizma kanadski Vancouver do rujna postaje prijestolnica svijeta.

Piše: PolitikaPlus

Boja mojih snova - Nadrealistička revolucija u umjetnosti - izložba pripremana četiri godine u vancouverskom muzeju moderne umjetnosti skupila je oko 350 djela širom svijeta za jedan od najopsežnijih prikaza ovog razdoblja u svjetskoj umjetnosti, pokazujući i dokazujući da unutar onoga što nazivamo nadrealizmom postoji mnoštvo odvojenih pravaca.

Dali, Magritte, Miro, Ernst, Carrington, Giacometti... samo su neka od mnogih imena jednog od najvažnijih umjetničkih pokreta XX stoljeća.


Jedna od ambicija ove izložbe je pokazati koliko je nevjerojatno raznovrsna nadrealistična umjetnost. Imamo primjere umjetnosti u doslovno svakom mediju. Nadrealizam je stvarno bio revolucionarni pokret. Na neki način je prelazio normalne kategorije i ograničenja," kaže Dawn Ades, kustosica izložbe.


Naravno, ulja na platnu još uvijek dominiraju, no tu su i skulpture, grafike, fotografije, film, dizajn. A kako bi dali barem nekakakv vlastiti doprinos svjetskom umjetničkom nasljeđu, Kanađani su u izložbu uključili i umjetnine koje, kako vele dokazuju strast za nadrealističnom umjetnošću kod domorodačkog stanovništva pacifičkog sjeverozapada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

joan miro, max ernst, rene magritte, salvador dali, izložba, nadrealizam, dawn ades, umjetnost