A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/peter-falk-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Umro Peter Falk, legendarni Columbo | Politika+
Kultura

IN MEMORIAM: Umro Peter Falk, legendarni Columbo

Veliki glumac u 84. godini izgubio je borbu s alzheimerovom bolešću.

Piše: vlm

Nakon dugogodišnje borbe sa staračkom demencijom i alzheimerovom bolešću, u svom domu u Beverly Hiillsu preminuo je legendarni glumac Peter Falk, dvaput nominiran za Oscara i dobitnik Zlatnog globusa i pet Emmyja, od kojih je četiri dobio za svoju najpoznatiju televizijsku ulogu, bezimenog poručnika Columba u popularnoj TV-seriji koja se protezala od šezdesetih do devedesetih.

Nakon brojnih uglavnom manjih filmskih uloga, škiljavi Falk (oko su mu zbog karcinoma izvadili u djetinjstvu i cijeli život je nosio stakleno) slavu je stekao kao poručnik Columbo, čiji je prvi televizijski slučaj napisao mladi scenarist Stephen Bochko, kasnije tvorac "Hill Street Bluesa" i "Zakona u L.A.", a režirao nepoznati početnik po imenu Steven Spielberg. Pronicavi poručnik u zgužvanom baloneru, koji vječito spominje svoju suprugu koja se nikad ne vidi u seriji, i čije prezime je Columbo, a ime nikad nije izgovoreno, koji vozi olupani Peugeot, ali uvijek nađe načina da bude pametniji od ubojice koji vozi Mercedes ili Rolls-Royce, jedna je od velikih televizijskih legendi i Falku nikad nije smetalo da ga prepoznaju kao Columba.

"Zašto bi mi smetalo, pa to nije bolest, nego odlična uloga," govorio je. Glumeći samog sebe u "Nebu nad Berlinom" Wima Wendersa, uživao je u referencama na Columba koje je njegov lik izgovarao. Kultni status zadobila je i njegova uloga djeda koji priča svom unuku priču o "Princezi nevjesti" u istoimenom filmu.

U vrijeme kad nije snimao "Columba", trudio se glumiti na filmu što više može, i bio je član stalne ekipe svog prijatelja Johna Cassavetesa, legendarnog neovisnog filmaša u čijim su kultnim niskobudžetnim dramama svi glumili "o svom ruhu i kruhu". Zadnju veliku ulogu odglumio je u duetu s Paulom Reiserom u filmu "The Thing About My Folks" iz 2005., za što je bio nagrađen nagradom za najbolju mušku ulogu na Milanskom filmskom festivalu, ali nažalost nikad nije snimio zadnju epizodu "Columba", za koju je već imao spreman scenarij kojim bi se dostojno oprostio od četiri desetljeća u Odjelu za umorstva policije Los Angelesa; demencija je bila brža.

Iza Petera Falka ostat će brojni crteži (bio je, iz hobija, sjajan likovni umjetnik) i brojne dojmljive uloge, od kojih je samo jedna - policijski poručnik koji se pravi priglup, da bi se ispostavilo da je vispreniji od svakog ubojice, ma koliko savršen plan za umorstvo bio - dovoljna da ga pamtimo vječno.

I samo još jedna sitnica, naravno; nije točna glasina da je Columbov baloner završio u muzeju Smithsonian kao kutni TV-rekvizit; sve do smrti, Falk ga je držao doma u ormaru, ali ga nakon 2003. nažalost više nije odjenuo pred kamerama.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

in memoriam, columbo, peter falk