A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/gotovina_.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Mirko Ljubičić: Gotovina je Račanu obećao da će prosvjed na Rivi biti miran | Politika+
Crna kronika

RAZGOVOR: Mirko Ljubičić: Gotovina je Račanu obećao da će prosvjed na Rivi biti miran

Šef zagrebačke HVIDR-e u razgovoru za madeIN iznosi nepoznate pojedinosti oko prosvjeda za Norca.

FOTO: Arhiva
Piše: Dražen Klarić

U razgovoru za novi broj časopisa madeIN Mirko Ljubičić zvani Šveps, aktualni predsjednik zagrebačke HVIDRA-e i dugogodišnji pripadnik tajnih službi otkriva do sada nepoznate detalje oko uloge generala Ante Gotvine u smirivanju strasti uzburkanih nakon optužnice protiv generala Mirka Norca.

 

Pogledajte što donosi novi broj magazina MadeIN!

 

Mirko Ljubičić, dragovoljac koji je u ratu dva puta ranjen, magistrirao je na političkim znanostima, a  tema rada mu je bila troškovi ulaska Hrvatske u NATO. U nešto više od godinu dana kako je Ljubičić na njenom čelu zagrebačka HVIDR-a angažirala se na nizu akcija potpore ulasku Hrvatske u NATO i EU.

HVIDR-a Zagreb otkako ste Vi predsjednik najglasnija je u podršci ulaska Hrvatske u EU.

Ljubičić: Svaki se narod u svojoj povijesti ponekad suoči s velikim odlukama koje dugoročno odrede njegovu sudbinu. Odluka o jednoj takvoj odluci upravo dolazi pred hrvatski narod. Pitanje ulaska u EU je u ovom trenutku najvažnije vanjskopolitičko pitanje Hrvatske. To je pitanje izbora napretka i zajedničkog življenja sa svim europskim narodima ili pak pitanje izolacije i dugoročnog stagniranja društva. 

 

'Branitelji su izabrali pravu stranu te će isto tako sada izabrati pravu stranu i podržati ulazak Hrvatske u EU'.  

Odlukom ulaska u Domovinski rat 1991. godine, branitelji su izabrali pravu stranu te će isto tako sada izabrati pravu stranu i podržati ulazak Hrvatske u EU.  Mi, hrvatski branitelji smo prvi, pobjedom u Domovinskom, ratu stvorili preduvjete i  dali podršku ulasku Republike Hrvatske u NATO savez, organizirali  niz ozbiljnih okruglih stolova na tu temu, podijelili u više godina nekoliki tisuća majica „Hrvatska-NATO“ a jednu takvu poklonili njegovoj ekscelenciji Georgu W. Bushu koji nam se pismeno zahvalio te pustili u promet zagrebačkim ulicama „Nato tramvaj“ kakav nema niti jedna zemlja članica saveza

. Nedavno smo počeli pripremati aktivnosti od strateškog značenja za našu zemlju a to je ulazak u EU te ćemo pozvati braniteljske udruge da načinimo „Euro tramvaj“ te ga pustiti u promet krajem rujna a želja nam  da nam se pridruže g. Ivo Josipović i gđa. Jadranka Kosor. Veseli me kao i većinu Hrvata ali i branitelja  jednoznačna  poruka Pape Benedikta XVI da je Hrvatska sastavni dio Europe te da se Hrvati ne trebaju bojati ulaska u EU.

Zašto u javnosti prevladava razmišljanje kako su branitelji protiv ulaska u EU?

Ljubičić: Jedan dio branitelja smatra da će nakon ulaska Hrvatske u EU ostati bez mirovina i invalidnina dok je veći dio braniteljske populacije za ulazak u EU. Niti jedna relevantna braniteljska udruga  nije protiv ulaska u EU, te je stoga potrebno da  ova Vlada kao i svaka buduća jamče njihovu zaštitu nakon ulaska u EU.

 

'Najzaslužniji za mirnu Rivu je general Ante Gotovina koji mi je rekao da poručim Premijeru Račanu da može mirno otići u Poljsku te neće biti nikakvih problema.'

 

Treba li se prava branitelja jamčiti Ustavnim zakonom?

Ljubičić: Naravno.

Zašto?

Ljubičić: Veći dio prava je već definiran, međutim ono što je najopasnije za  branitelji i čega se oni boje je mogućnosti da im netko u budućnosti  pokuša ponovno smanjivati stečena prava, mirovine i invalidnine. Zbog toga je Ustavni zakon važan.

Prije Gotovinina bijega iz Hrvatske dogodila se Riva. Vi ste bili uključeni u predaju Norca. Kako je tekla cijela akcija njegove predaje? Tko je bio sve uključen?

Ljubičić: Za Rivu je najzaslužnija Račanova Vlada jer je pridonijela stvaranju klime u kojoj su branitelji vidjeli opasnost od progona. Uvjeren sam da su  branitelji tada poslali  jasnu poruku ali i pokazali javnosti da su spremni preuzeti i kontrolirati rizične prosvjede kako bi obranili svoje ugled.

Niste mi odgovorili kako ste se Vi našli u cijeloj priči oko predaje Norca i smirivanja situacije u zemlji. Tko je iz Vlade tražio Vašu pomoć?

 

Ljubičić: Najzaslužniji za «mirnu Rivu» je general Ante Gotovina koji mi je rekao da poručim Premijeru Račanu da može mirno otići u Poljsku te neće biti nikakvih problema. Nije razbijena niti jedan boca. Nazvao sam na mobitel Račana i to mu prenio a on je uputio pozdrav Gotovini i svim braniteljima.

Gdje se skrivao Norac?

Ljubičić: Javne špekulacije da se skrivao u Hrvatskoj nisu točne. Uvjeren sam potpuno da je bio daleko od Hrvatske.

'Norac je ušao u Republiku Hrvatsku iz jedne zapadne susjedne zemlje a Ivica Račan je bio u stalnom telefonskom kontaktu s Mirom Lacom.'


 Kako je tekla sama akcije predaje?

Ljubičić: Norac je ušao u Republiku Hrvatsku iz jedne zapadne susjedne zemlje a Ivica Račan je bio u stalnom telefonskom kontaktu s Mirom Lacom.

Je li tih dana prijetila opasnost od pobune gardijskih brigada kako se pričalo?

Ljubičić: Situacija je bila naelektrizirana i potpuno nepredvidiva.

CIJELI INTERVJU PROČITAJTE U NOVOM BROJU ČASOPISA MadeIN!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ante Gotovina, Mirko Norac, madeIN, LJUBIČIĆ, HVIDRA, ratni zločini, mirko ljubičić