A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sanader-677.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HTV objavio dokument kojim je Sanader predao INA-u MOL-u. | Politika+
Energetika

AFERA : HTV objavio dokument kojim je Sanader predao INA-u MOL-u.

Snaderov odvjetnik Suić kaže kako još uvijek nisu dobili uvid u spis pa ne mogu komentirati nove optužbe

FOTO: Arhiva
Piše: Politika plus

HTV je došao u posjed dokumenta koji razjašnjava sve sumnje o tome tko ima stvarnu kontrolu upravljanja nad Inom, objavljeno je u podnevnom Dnevniku. "Uoči potpisivanja dioničarskog ugovora s Vladom RH predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Hernardi, koji je nedavno osumnjičen da je bivšem premijeru Ivi Sanaderu isplatio 10 milijuna eura kako bi MOL-u omogućio većinska upravljačka prava u Ini, Upravi MOL-a je predočio što sve MOL dobiva dioničarskim ugovorom", prenosi HTV.

 


U dokumentu stoji da će novi dioničarski ugovor za posljedicu imati MOL-ovo stjecanje kontrole nad poslovanjem i upravljačkim tijelima Ine. Hernardi svojoj upravi objašnjava kako u Upravi Ine imaju većinu glasova, i kako su za operativne poslove mjerodavni izvršni direktori Ine, a ne njezina uprava.

Posebno je zanimljivo da je, prema tvrdnjama HTV-a ovaj dokument nastao prije nego što je posao između Ine i MOL-a uopće formalizira.


U razgovoru za Politiku plus Sanaderov odvjetnik Goran Suić je rekao kako još uvijek nije vidio te dokumente kojim se tereti njegov branjenik, pa ih ne može ni komentirati. - Načelno znamo o čemu se radi jer smo primili nalog za provođenje istrage ali tek nakon što obavimo uvid u spis moći će mo komentirati optužbe na račun našeg klijenta, kaže Suić.

 

Pregovore o promjeni ugovora u ime države vodio je tadašnji potpredsjednik vlade PolančecPodsjetimo, USKOK bivšeg premijera Sanadera tereti da je s predsjednikom uprave MOL-a dogovorio da će za 10 milijuna eura mita promijeniti ugovor o međusobnim odnosima vlade i MOL-a u Ini. Tim promjenama MOL bi preuzeo upravljačka prava iako nema većinsko vlasništvo nad hrvatskom naftnom kompanijom.  Uz to dodgovrili su se kako će Vlada preuzeti neprofitabilni dio plinskoga biznisa ,  dok bi MOLU ostao onaj isplativi dio.

 

Pregovore o promjeni ugovora u ime države vodio je tadašnji potpredsjednik vlade Polančec, koji je za medije izjavio da je prije nekoliko dana preko odvjetnika primio istražni nalog. Sanader je, navodi se, znao da se izmjenom ugovora nanosi šteta Hrvatskoj, ali je zajedno s Polančecom obmanuo članove vlade i Predsjedništva HDZ-a da je ugovor s MOL-om iznimno povoljan pa je potpisan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Ivo sanader, Zsolt Hernardi, ugovr ine i mola, odvjetnik suić, ugovor, ina, mol