A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/sandra%20perković.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Sandra Perković: Oduvijek sam bila protiv dopinga, ovo je bilo slučajno! | Politika+
Sport

STVARNO NISU ZNALI?: Sandra Perković: Oduvijek sam bila protiv dopinga, ovo je bilo slučajno!

Novinarima pokazala vrećice s napitkom kojeg je pila - a na kojima je ime zabranjenog sastojka?!?

FOTO: Sandra Perković
Piše: Igor Bakšaj - igor.baksaj@politikaplus.com

U prostorima Hrvatskog atletskog saveza (HAS) održana je izvanredna konferencija za novinare povodom pozitivnog rezultata doping-kontrole nakon nastupa Sandre Perković na natjecanjima Dijamantne lige u Šangaju i Rimu.

 

Sandra Perković dopingirana!?"Svjetski atletski savez IAAF nam je 1. lipnja poslao obavijest kako je Sandra bila pozitivna na metilheksanamin," kaže predsjednik HAS-a Luciano Sušanj, "Sandra je uzimala jedan preparat kao dodatak prehrani, a na njemu nigdje nije pisalo niti je postojala obavijest da je jedan od sastojaka metilheksanamin. Sama je priznala da je uzimala taj napitak i da nije znala što se u njemu nalazi."

Napitak koji je Sandra uzimala je energetski napitak u prahu pod nazivom Nox Pump kojeg proizvodi tvrtka Dorian Yates, a koristi se kao dodatak u prehrani. Njezin trener je teatralno novinarima na stol bacio nekoliko vrećica Nox Pumpa, čiju deklaraciju vidite na slici ispod.


Na deklaraciji proizvoda jasno se navodi da sadrži ekstrakt geranijuma ("Geranium Root Extract", potcrtano crvenim) - u kojem je jedan od sastojaka - zabranjeni metilheksanamin, što je pak generičko ime Geranamina!

Je li moguće da nitko, od liječnika, trenera ili bilo kojeg drugog člana Saveza - nije na deklaraciji vidio da napitak sadrži ekstrakt geranijuma, čiji je jedan od sastojaka i zabranjeni metilheksanamin?!?


Za metilheksanamin postoji više naziva, a jedan od njih je Geranamin, po biljci u kojoj se nalazi. Na svakom pakiranju Nox Pumpa otisnuti su svi sastojci, a među njima piše i Geranium Root Extract – ektrakst iz korijena biljke.

Je li moguće da nitko, od liječnika, trenera ili bilo kojeg drugog člana Saveza - nije to vidio?!?

Ono što sad sve zanima je kakve će biti posljedice i kakvu će kaznu Sandra Perković morati izdržati, a najvažnije je - hoće li moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Londonu 2012.?

Prvobitnu kaznu predlaže HAS te ju prosljeđuje IAAF-u koji ju može potvrditi, smanjiti ili povećati. Nagađa se da će Sandra biti suspendirana na šest mjeseci što bi joj ipak omogućilo odlazak u London.


Direktor HAS-a, Siniša Ergotić kaže da su se našli u žalosnoj i neugodnoj situaciji i to "zbog čiste nesreće".


"Svi smo žalosni što se ovo desilo Sandri, mladoj sportašici i europskoj prvakinji. Uvjereni smo da ona nije znala što uzima i svi smo vidjeli da na tom preparatu nigdje ne piše da sadrži nedozvoljene supstance," ističe Ergotić, "A što se kazne tiče, HAS je u subotu dao preporuku koju ne bih želio javno objaviti, ali po našim saznanjima mislimo da će je IAAF potvrditi."


Sandra je 4. lipnja u Varaždinu bacila disk 69,99 metara, što je hrvatski rekord, ali i najdalje bacanje diska u posljednjih 12 godina.


"Da, Sandra je u Varaždinu bacila novi hrvatski rekord, a tako daleko disk nije bacio nitko u zadnjih 12 godina. Smiješno je da je doping-kontrola nakon tog nastupa bila apsolutno čista, a to samo govori da je Sandra vrhunska sportašica i da joj ne treba nikakav doping!" rekao je Ergotić.


Sama Sandra jedva je mogla govoriti.


"Skroz sam protiv dopinga. Nikad nisam očekivala...," rekla je kroz suze, "Ovo što se dogodilo je sasvim nenamjerno i slučajno. Vratit ću se jača no ikad!"