A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/mesic-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stjepan Mesić: Otvorio sam tržište nesvrstanih, ali Hrvatska to nije iskoristila | Politika+
Hrvatska

KRITIKE: Stjepan Mesić: Otvorio sam tržište nesvrstanih, ali Hrvatska to nije iskoristila

Sretao sam sultane, emire, prinčeve, dogovarao posjete, tu je okolnost trebalo iskoristiti i biti agresivan na tim prostorima

FOTO: Arhiva
Piše: Politika plus

Na predstavljanju knjige "Doba ekonomske diplomacije" koju Stjepana Mesića potpisuje zajedno s dr.sc. Jasnom Plevnik u Rijeci bivši predsjednik osvrnuo se na lošu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj koje je prema njemu posljedica krivih poteza iz devedesetih.

 

- Za vrijeme rata, kad se država bori za opstanak, život i smrt, provodi se pretvorba društvenog vlasništva. Nažalost, prevladala je ona grupacija koja je rekla da Hrvatska treba 200 bogatih obitelji, a dobili smo i više od 200 obitelji i uništenu privredu. Pogrešan model pretvorbe i još pogrešniji model privatizacije. Tako je jedan "majstor" kupio 167 poduzeća, majstoru ni traga, a poduzeća su uništena - kazao je Mesić.

 

  Priznao je da je Račanova Vlada bila zainteresirana da se nešto učini, ali je bila opterećena unutrašnjim proturječnostima, dok je dio vojske bio nezadovoljan. - 12 generala potpisalo je pamflet, za tri minute su bili u mirovini, prisjetio se Mesić.

 

- Otvarao sam prostor, granice, u UN-u sretao sam sultane, emire, predsjednike, prinčeve, dogovarao uzajamne posjete, tu je okolnost trebalo iskoristiti i biti agresivan na tim prostorima, jer od vremena Jugoslavije koja je bila pozitivan faktor u vrijeme hladnog rata, glavnu ulogu u pokretu nesvrstanosti imao je Tito i Jugoslavija. To je trebalo iskoristiti, a ne živjeti u starim klišeijma. Nastupilo je novo vrijeme, treba ići novim smjerom, u Europu, treba štiti nacionalni interes, provoditi svoju politiku, to je jedini način da uspijemo , kazao je Mesić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

predstavljanje knjige, Jasna plevnik, stipe mesić, stjepan mesić, nesvrstani