A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/GeorgeBenson.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

George Benson - jazz gitarist koji je mogao parirari rockerima | Politika+
Kultura

KONCERT U ROVINJU: George Benson - jazz gitarist koji je mogao parirari rockerima

Sredinom 60-ih se osamostalio i do sredine 70-ih snimio desetak cijenjenih albuma, uglavnom jazzerske provenijencije, ali tada počinje pokazivati sklonost mekanom, popističkom zvuku koji ga prati do danas.

FOTO: George Benson
Piše: VLM

Često se ime Georgea Bensona spominje uz vic o razlikama između jazz i rock gitarista koji kaže: Rock gitarist izvodi tri akorda pred tisućama ljudi, dok jazz gitarist izvodi tisuće akorda pred troje ljudi.

Bensona se spominje ali ne kao primjer, nego kao izuzetak od toga pravila!

Hoće li tako biti i 8. srpnja kada velika gitaristička legenda, namjerno ne spominjemo jazz-legenda jer je tijekom karijere svirao razne žanrove, nastupi na rovinjskom Avantgarde Jazz Festivalu u dvorištu nekadašnje Tvornice duhana Rovinj, to tek treba vidjeti.

Međutim, nema nikakve sumnje da Bensonov dolazak u Rovinj i svirka u čiju virtouznost ne treba nimalo sumnjati već u ovim ranim danima ljeta možemo proglasiti jednim od hrvatskih kulturnih događaja sezone.

Bensonov je pedigre raskošan. Već kao klinac proglašen je gitarističkim čudom i kao takav se kao tinejdžer našao početkom 60-ih godina u pratećem sastavu klavijaturista Jacka McDuffa. Sredinom šezdesetih se osamostalio i do sredine 70-ih snimio desetak cijenjenih albuma, uglavnom jazzerske provenijencije s elementima soula, ali tada počinje pokazivati sklonost mekanom, popističkom zvuku na kojem mu jazz puritanci zamjeraju do danas.

Tako je njegova publika sastavljena i od (vremešnijih) ljubavnika, što bi u ljetnoj rovinjskoj noći moglo imati posve dovoljno interesenata.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

KONCERT, JAZZ, AVANTGARDE JAZZ FESTIVAL, GEORGE BENSON