A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/manager-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Poslodavci protiv odlaska u zatvor zbog neisplate plaća | Politika+
Hrvatska

DILEME: Poslodavci protiv odlaska u zatvor zbog neisplate plaća

"Što će poslodavac učiniti kada mu isporučenu robu kupac neće htjeti isplatiti, jer će u strahu od zatvora umjesto da plati dobavljača isplatiti svoje radnike?"

FOTO: Arhiva
Piše: Dražen Klarić

Hrvatska udruga poslodavaca nezadovoljna je Vladinim prijedlogom izmjena zakona po kojem bi poslodavac zbog neisplate plaće moga završiti u zatvoru.

 

Naime premijerka Kosor predstavnicima pet sindikalnih središnjica obećala je da će do 15. srpnja u saborsku proceduru biti upućene izmjene zakona o pravosuđu, o radnom sudstvu, izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku. Ovim se izmjenama uvode zaštitne mjere zbog neisplate plaća i cijeli set članaka u vezi promjena radnog zakonodavstva.

 

Postavljamo pitanja Vladi je li to znači da će poslodavci plaće radnicima isplatiti i prije nego plati državi PDV-e i  poreze.

 – Ovo je loš prijedlog i Hrvatska udruga poslodavaca morati će mu se usprotivi, rekao nam je u neslužbenom razgovoru predsjednik jedne velike hrvatske tvrtke. Drugi naš sugovornik, inače menadžer u jednoj domaćoj tvrtki pita se “ značili to da će poslodavci moći prije nego plati državi PDV-e i  poreze isplatiti radnicima plaće?


U HUP još uvijek ne žele službeno komentirati ove prijedloge. Nakon nekoliko poziva dobili smo tek kratku izjavu predsjednika Vijeća članica HUP-a Ivana Milolože – Unutar HUP-a intezivno razgovaramo o ovim prijedlozima. No službeni stav zauzet će mo tek u ponedjeljak, odnosno utorak nakon sastanka Izvršnog odbora i Vijeća članica, odgovorio je kratko Ivan Miloloža.

 

I dok poslodavci prosvjeduju protiv ovog prijedlog pravni stručnjaci kažu kako je i do sada postojala kaznena odgovornost za neisplatu plaća.

Poslodavci s kojima smo razgovarali, posebno oni mali drže kako će ovim prijedlogom poslovanje postati još teže. -Što će poslodavac učiniti kada mu isporučenu robu kupac neće htjeti isplatiti jer će u strahu od zatvora  umjesto da plati dobavljača isplatiti svoje radnike. No, pravni stručnjaci kažu kako je u Kaznenom zakonu je i do sada postojala kaznena odgovornost za neisplatu plaća.

 

Da je to tako navode jučerašnju vijest po kojoj su djelatnici PU vukovarsko-srijemske utvrdili kako je poslodavac počinio kazneno djelo povrede prava na rad i drugih prava iz rada jer između lipnja 2009. i svibnja 2010. kao odgovorna osoba vinkovačkog trgovačkog društva uskratio pravo na zaradu zaposlenici.   Odnosno nije joj isplatio 12 zarađenih mjesečnih plaća te uplaćivao doprinose.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazneni zakon, poslodavci, vlada, Hup