A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/eu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska će za jedan uloženi od EU dobiti tri eura | Politika+
Mojbiz

EU FINANCIJE: Hrvatska će za jedan uloženi od EU dobiti tri eura

U prvoj godini članstva, Hrvatska može računati na 800 milijuna eura.

FOTO: Arhiva
Piše: Deutsche Welle

Tri su bitne stvari kada je riječ o financijskim sredstvima i Hrvatskoj nakon učlanjenja u Europsku uniju. U prvoj, 2013., godini članstva, Hrvatska može računati na 800 milijuna eura, međutim  ta će suma biti uplaćivana postepeno, u razdoblju od nekoliko godina. Uz to, u planu je još dodatnih 100 milijuna eura koji se za sad službeno ne spominju.

 

Kada je riječ o monitoringu, on će se posebno voditi za poglavlja 8, 23 i 24, (Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost ) i to sve do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.


Hrvatska u plusu

Budući da Hrvatska u europski proračun uplaćuje 267,7 milijuna eura, i to je iznos o kojem se ne pregovara, prema ovoj računici, EU Hrvatskoj  za jedan uplaćeni euro u proračun Unije, isplaćuje tri natrag. Osim već planiranih 800 milijuna, Hrvatska će dobiti i 100 milijuna eura koji za sad nisu nigdje navedeni, jer se taj novac koristi iz palnova za 2014. godinu.

 

Budući da Hrvatska u europski proračun uplaćuje 267,7 milijuna eura, A DOBIVA 800 milijuna, prema ovoj računici, EU Hrvatskoj  za jedan uplaćeni euro u proračun Unije, isplaćuje tri natrag.


Hrvatskoj je za sad zajamčen dio novca koji se isplaćuje prvog dana članstva, a to će biti 1. srpnja 2013.godine. Na primjer, za upravljanje granicama Hrvatska će dobiti 40 milijuna eura, zatim 75 milijuna eura za takozvani „cash flow facility“. To je novac koji osigurava da Hrvatska neće biti neto platiša, odnosno da u proračun Unije neće uplaćivati više nego što će iz njega dobivati.

 

Unija će Hrvatskoj sredstva uplaćivati u tri faze. Prva počinje 1. srpnja 2013. i traje godinu dana, do 30. lipnja 2014. Potom slijede ostale dvije faze. U tim fazama Hrvatska najprije može koristiti 60 posto, pa 80 posto i na koncu sto posto sredstava iz europskih fondova.


To se Hrvatskoj jamči baš kao što se bilo jamčilo i zemljama iz prošlog kruga proširenja. Unija u planu svojih rashoda ima i 22 milijuna eura namijenjenih za administraciju i to onu koja se u institucijama Unije bavi Hrvatskom. Tu su uključeni pravnici, prevoditelji, tumači i razne agencije.


Sav novac do sredine 2015.

Unija će Hrvatskoj sredstva uplaćivati u tri faze. Prva počinje 1. srpnja 2013. i traje godinu dana, do 30. lipnja 2014. Potom slijede ostale dvije faze. U tim fazama Hrvatska najprije može koristiti 60 posto, pa 80 posto i na koncu sto posto sredstava iz europskih fondova. Drugim riječima, Hrvatska će iz europskih fondova kompletan iznos moći povući tek 1. srpnja 2015. godine.

Osim već planiranih 800 milijuna, Hrvatska će dobiti i 100 milijuna eura koji za sad nisu nigdje navedeni, jer se taj novac koristi iz planova za 2014. godinu.


Po godinama to izgleda ovako: 2013. - 30 posto sredstava, 2014. - 70 posto, 2015. - 90 posto i 2016. - 100 posto planiranih sredstva. Kada je riječ o monitoringu, on će se posebno voditi za poglavlja 8, 23 i 24, (Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Pravda, sloboda i sigurnost ) i to sve do pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Strogo će se kontrolirati preuzete obveze, i dokumentirati u posebnim izvješćima. Godišnje izvješće Komisije o Hrvatskoj bit će objavljeno na jesen, a 15. siječnja sljedeće godine bit će objavljeno periodično izvješće. Svakih šest mjeseci objavljivat će se po jedno izvješće o spomenuta tri najosjetljivija poglavlja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

finacijska srestva, motoring, eu, hrvatska i eu