A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Dominique-Strauss-Khan-DSK.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Dominique Strauss-Kahn pušten iz zatvora | Politika+
Mojbiz

OBRAT U PROCESU: Dominique Strauss-Kahn pušten iz zatvora

Dovedena u pitanje vjerodostojnost žene koja ga je optužila za pokušaj silovanja.

FOTO: Dominique Strauss-Kahn
Piše: PolitikaPlus/Reuters/Hina

Bivši direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn pušten je u petak iz zatvora bez jamčevine, nakon dramatičnog ročišta na sudu u New Yorku na kojem se postupak za pokušaj silovanja neočekivano okrenuo u njegovu korist.

Taj bi preokret mogao duboko potresti francuski politički život jer je 62-godišnji Strauss-Kahn sve do 14. svibnja kad je uhićen i zatim optužen za pokušaj silovanja sobarice u newyorškome hotelu, bio ozbiljan kandidat za predsjedničke izbore u Francuskoj 2012.

Na saslušanju o izmjenama uvjeta puštanja uz jamčevinu tužitelji su rekli da je dovedena u pitanje vjerodostojnost žene koja ga je optužila za pokušaj silovanja.

Zato je sud pristao pustiti Strauss-Kahna i vratiti mu uplaćenu jamčevinu. On je pristao vratiti se na sud kad to bude potrebno, između ostaloga i na saslušanje 18. srpnja.

"Shvatio sam da su se okolnosti ovoga slučaja znatno promijenile, a rizik da on neće biti ovdje prilično se smanjio. Zato puštam g. Strauss-Kahna", rekao je sudac Michael Obus.

Strauss-Kahna, koji je sa smiješkom je izašao iz sudnice, još čeka optužnica za pokušaj silovanja i seksualni nasrtaj.

Zbog uhićenja bio je prisiljen povući se s položaja direktora Međunarodnog monetarnog fonda i činilo se da su pokopane i njegove predsjedničke nade samo koji tjedan prije planirane objave kandidature.

Pristalice Strauss-Kahna u francuskoj socijalističkoj stranci izrazili su zadovoljstvo obratom, a neki se nadaju i da bi mogao ponovno ući u predsjedničku utrku 2012.

Cijeli se slučaj protiv njega oslanjao na riječi 32-godišnje imigrantice iz Gvineje koja je čistila apartman u hotelu Sofitelu na Manhatatnu gdje je Strauss-Kahn odsjeo.

New York Times prenio je riječi jednoga izvora bliskog istrazi o tome da je sobarica prije više puta lagala pa tužitelji više ne vjeruju njezinoj verziji događaja.

Njezin je brat za Reuters izjavio kako je ona žrtva blaćenja.

Odvjetnik Strauss-Kahna izjavio je kako će tražiti odbacivanje svih optužba protiv svoga klijenta. Po njegovim riječima, Dominique Strauss-Kahn nedužan je i njegova se priča nijednom nije mijenjala.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Dominique Strauss-Kahn, silovanje, mmf