A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/SLIKA%20NAIVE.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ivo Josipović na druženju s umjetnicima u Koprivnici | Politika+
Kultura

NAIVNA UMJETNOST: Ivo Josipović na druženju s umjetnicima u Koprivnici

U Galeriji Koprivnica izložene su slike i skulpture autora koji su obilježili pojedine generacije i faze u osam desetljeća postojanja

FOTO: Foto: Mijo KOvačić Razgovor u goricama/ VLM
Piše: VLM

Kulturna manifestacija Podravski motivi 2011. u svom sedamnaestom izdanju svečano su otvoreni večeras u Galeriji Koprivnica izložbom "Podravski motivi - Refleksije 1931- 2011". Već  u subotu, 2. srpnja bit će otvorena nova  izložba istaknutoga slikara Mije Kovačića u 11.30 sati u Gradskoj vijećnici u Koprivnici. 

 

Spomenutoj izložbi  nazočit će predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. Kako najavljuje Draženka Jalšić Ernečić, ravnateljica Muzeja grada Koprivnice predviđeno je i druženje Predsjednika Republike Hrvatske sa slikarima i kiparima hrvatske naivne umjetnosti  u izložbenom prostoru Galerije Koprivnica,  točno u podne.- Osamdeset godina hrvatske naivne umjetnosti povod su i razlog za preispitivanje načina umjetničkog izražavanja koji je obilježio i na kartu europske i svjetske umjetnosti ucrtao hrvatsku umjetnost 20. stoljeća. Izborom slika i skulptura iz javnih i privatnih zbirki umjetnina u Galeriji Koprivnica naglasak je stavljen na socijalne elemente tema i motiva, težak seljački život, ali i suživot s prirodom, prostorom i vremenom. Osim umjetnina, nastojao se predstaviti i duh vremena u kojem je kao dio programa Umjetničkog udruženja Zemlja nastao ''umjetnički eksperiment'' Krste Hegedušića koji se tijekom osam desetljeća oteo ''kontroli istraživača i znanstvenika'' i približio konceptu narodne umjetnosti.

 

Brojnost, generacijske smijene, promjene tema i načina, uz zadržavanje tehnike slikanja na staklu i prepoznatljivih 'stilova i škola', ostavile su tragove 'Zemlje' u hrvatskoj umjetnosti. Pitanje društvenog konteksta u svakom pojedinom desetljeću, pitanja socijalnog (vrlo često i političkog) koncepta, društvena osjetljivost i osviještenost i danas su, iako uz određene pomake i promjene, vrlo aktualna i važna, što se nastojalo naglasiti i ovom izložbom, navodi Draženka Jalšić Ernečić,Autorica izložbe nastavlja "da je ova izložba i podsjećanje na vrijeme kada je Ivan Generalić u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu prvi put u rujnu 1931. godine javnosti predstavio svoje radove. Dogodile su se bitne promjene, mijenjale su se države i režimi, mijenjali su se ljudi, događaji i prostor. U 20. stoljeću Podravsko selo u potpunosti je promijenilo svoj izgled, seljaci i radnici način života i težnje, uvjerenja i životne stavove … u skladu s njima mijenjala se, malo-pomalo i hrvatska naivna umjetnost koja je, usprkos svemu zadržala vitalizam tipičan za pučko umijeće preživljavanja.

 

U Galeriji Koprivnica izložene su slike i skulpture autora koji su obilježili pojedine generacije i faze u osam desetljeća postojanja, učitelji i učenici, nasljednici i sljedbenici, epigoni i pripadnici nekih novih generacija slikara i kipara ''čistog srca'' koji u svojoj biti posjeduju osjetljivost i moć dubokog i svrhovitog promatranja svijeta koji ih okružuje" zaključuje Draženka Jalšić Ernečić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Muzej grada Koprivnice, NIVNA UMJETNOST