A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/olivera-markovic-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U 87. godini preminula glumica Olivera Marković | Politika+
Kultura

IN MEMORIAM: U 87. godini preminula glumica Olivera Marković

Jedna od najvećih jugoslavenskih i srbijanskih glumica.

Piše: PolitikaPlus/VLM

Nakon duge i teške bolesti, u Beogradu je 2. srpnja u 87. godini preminula Olivera Marković, jedna od najvećih srbijanskih glumica.

- Ne bih ništa mijenjala, kad bih počinjala svoj život ispočetka. Imala sam bogat kazališni, glumački, umetnički život. Nemam ništa za dodati, niti bih išta oduzela - izjavila je prije četiri godine u jednom intervjuu.

Slavna je glumica rođena u Beogradu 3. svibnja 1925. godine. Bila je članica Narodnog pozorišta Beograd, u kojemu je 1989. godine i dočekala i mirovinu, koju je, kako je naglašavala, doživljavala tek kao formalnost.

- Glumit ću dok me god služe noge i pamćenje. Glumac nije nešto što se može samo tako isključiti nekim administrativnim rješenjem - znala je reći.

Od kazališnih uloga, uvijek je isticala svoje najdraže - ulogu u Nušićevom "Putu oko svijeta" kao i drugim njegovim komadima te u Brechtovoj "Majci Hrabrost". Voljela je, kaže, uloge koje od glumca traže da se iskaže u potpunosti - kroz glumu, pjesmu i ples. Uz njezinu maestralnu glumu, javnost Oliveru Marković pamti i kao izvrsnu pjevačicu, posebice ruskih romansi.

Pamtimo njezine brojne uloge kojima je obilježila više od 60 filmova. Spomenimo tek neke: "Vlak bez voznog reda", "Kozara", "Put oko sveta“, „Nacionalna klasa“, „Petrijin vijenac“, „Majstori, majstori“, „Moj tata na određeno vrijeme“, „Balkan ekspres“, „Već viđeno“, „Braća po materi“, „Sabirni centar“, „Urnebesna tragedija“...

Olivera Marković dobitnica je mnogobrojnih kazališnih kao i filmskih nagrada. Od filmskih spomenimo Srebrnu i dvije Zlatne arene na Filmskom festivalu u Puli i „Slavicu“ za ukupan doprinos razvoju filmske umjetnosti.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olivera marković, in memoriam