A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/krsko.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Finska gradi 'najsigurniji' reaktor na svijetu | Politika+
Energetika

NUKLEARNA ENERGIJA: Finska gradi 'najsigurniji' reaktor na svijetu

"Fukushima je potaknula važna pitanja."

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Finska gradi nuklearni reaktor koji bi trebao biti najsigurniji na svijetu, a njegovi graditelji posebnu pozornost posvećuju pitanjima sigurnosti usljed prirodnih fenomena.


Oko 5000 radnika radi na izgradnji nuklearne elektrane u Olkilutou na zapadu Finske, a nakon tragedije u Fukushimi Finci ističu da je reaktor OL3 koji grade najsigurniji na svijetu.


Nakon potresa i tsunamija u Japanu koji su izazvali katastrofu u Fukushimi u ožujku, izgradnji tog prvog reaktora trećeg naraštaja pridaje se posebna pozornost.


"Fukushima je potaknula važna pitanja", otkriva dužnosnik odjela za analizu rizika Finskih vlasti za nuklearnu sigurnost (Stuk) Jorma Sandberg, koji upozorava da se ta pitanja ponajprije tiču prirodnih fenomena.


Na otoku Olkiluotu, u sjevernom dijelu Baltičkog mora, približno 320.000 tona betona i brda čelika (pet puta težina Eiffelova tornja) pomalo poprimaju oblik onoga što će biti najmoderniji nuklearni reaktor na svijetu, tvrdi TVO, energetska tvrtka koja će ga eksploatirati.


Novi tip reaktora znači i korištenje najmodernijeg sustava koji još, međutim, nikada nije korišten, priznaje Sandberg.


Reaktor je prvotno trebao biti pušten u rad 2009., ali TVO sad predviđa da će biti priključen na mrežou 2013. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Olkiluot, stuk, finska, nuklearke, nuklearna energija, tvo, botnički zaljev