A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/koncar-vlak-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HŽ i Končar u komercijalnu upotrebu pustili hrvatski niskopodni vlak | Politika+
Mojbiz

IZVOZNA REFERENCA ZA KONČAR I GREDELJ : HŽ i Končar u komercijalnu upotrebu pustili hrvatski niskopodni vlak

Cijena vlaka nešto je manja od pet milijuna eura.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatske željeznice i Končar organizirali su danas promotivnu vožnju prototipa niskopodnog elektromotornog vlaka za regionalni prijevoz, na relaciji Zagreb – Dugo Selo i nazad, kojeg su proizveli Končar i TŽV Gredelj u suradnji s dobavljačima.


Ubrzo slijedi potpisivanje ugovora za sedam elektromotornih vlakova, a do 2015. godine na domaćim prugama trebalo bi ih biti 41. Cijena svakog vlaka nešto je manja od pet milijuna eura.

Vlak, koji će prometovati uglavnom između Zagreba i Vinkovaca te Zagreba i Siska, duljine je 75 metara, ima 212 sjedećih i 220 stajaćih mjesta, a može postići maksimalnu brzinu od 160 kilometara na sat. Ima osam vrata za brzu izmjenu putnika, a putnički je prostor u potpunosti klimatiziran i pokriven video-nadzorom. Cijena vlaka nešto je manja od pet milijuna eura.


Vlak kao sustav i svi njegovi glavni dijelovi - glavni elektromotorni pogon, sustav upravljanja i komunikacija, kolni ormari, okretna postolja i drugo razvijeni su u Končaru, koji je podnio cjelokupni trošak razvoja.


Predsjednica vlade Jadranka Kosor, koja je prisustvovala promotivnoj vožnji kazala je kako je Vlada unatoč krizi nastojala osloboditi što više sredstava za ulaganja u željeznicu, koja mora biti jedan od stupova gospodarstva. Ove godine ukupne investicije Hrvatskih željeznica iznose 1,5 milijardi kuna, za 2012. planirane su dvije milijarde, a za 2013. 2,2 milijarde kuna. Te godine investicije bi zbog ulaska Hrvatske u EU mogle biti i više, rekla je premijerka.


Predsjednik Uprave HŽ holdinga Zlatko Rogožar ocijenio je da je današnje puštanje u komercijalnu upotrebu niskopodnog elektromotornog vlaka, HŽ-ov odgovor na krizu u obliku vrhunskog proizvoda. Kako je najavio, ubrzo slijedi potpisivanje ugovora za sedam elektromotornih vlakova, a do 2015. godine na domaćim prugama trebalo bi ih biti 41.


HŽ je naručio tri prototipa vlakova - drugi se dovršava se u Gredelju, a radi se o elektromotornom vlaku za gradsko-prigradski promet. Treći, koji bi trebao biti gotov početkom jeseni, je dizel-električni vlak za regionalni promet.


Predsjednik prave Končar Elektroindustrije Darinko Bago rekao je da je proizvodnja vlakova za HŽ izuzetno bitna za Končar i Gredelj, zbog stjecanja referenci za inozemno tržište. Istaknuo je visok udio domaćih komponenti u novom vlaku, između 65 i 75 posto, a u serijskoj proizvodnji taj bi udjel po njegovim riječima trebao biti veći od 75 posto.


Na promotivnoj vožnji elektromotornim vlakom sudjelovali su, među ostalim, i potpredsjednik vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te drugi uzvanici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jadranka kosor, mislav bago, gredelj, niskopodni vlak, zlatko rogožar, končar, , javna nabava