A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/boerse-145.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Nakon što je Grčka prihvatila mjere štednje, optimizam na burzama | Politika+
Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Nakon što je Grčka prihvatila mjere štednje, optimizam na burzama

„Odluka Grčke odagnala je s tržišta veliku neizvjesnost, pa se ulagačima vratilo povjerenje.“

Piše: PolitikaPlus/Hina

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle jer su splasnula strahovanja ulagača od širenja dužničke krize u eurozoni, nakon što je Grčka prihvatila program proračunske štednje i tako izbjegla bankrot.


Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna skočio 5,4 posto, na 12.582 boda, dok je S&P 500 porastao 5,6 posto, na 1.339 bodova, a Nasdaq indeks 6,2 posto, na 2.816 bodova. To je njihov najveći tjedni skok od srpnja 2009. godine.

„Odluka Grčke odagnala je s tržišta veliku neizvjesnost, pa se ulagačima vratilo povjerenje.“

Snažan rast cijena dionica ponajviše se zahvaljuje grčkom parlamentu koji je, unatoč žestokim prosvjedima na ulicama Atene, prihvatio petogodišnji program smanjenja javne potrošnje, povećanja poreza i privatizacije državne imovine.


Time su ispunjeni uvjeti međunarodnih zajmodavaca za isplatu nove tranše kredita od 12 milijardi eura, koji je Grčkoj nužan za isplatu dospjelih dugova početkom srpnja.


Grčki dužnički problemi bili su najveća prepreka tržištu posljednjih mjeseci jer su se ulagači plašili da se kriza može proširiti i na druge članice eurozone te dovesti do financijske krize slične onoj iz 2008. godine.


„Odluka Grčke odagnala je s tržišta veliku neizvjesnost, pa se ulagačima vratilo povjerenje“, kaže Peter Anderson, portfelj menadžer u fondu Congress Asset Management.


Nakon niza slabih makroekonomskih izvješća u posljednje vrijeme, ulagače su prošloga tjedna ohrabrili i neočekivano dobri podaci iz američke industrije.


Institut za menadžere nabave (ISM) izvijestio je da je u lipnju njegov indeks industrijske aktivnosti porastao s 53,5 na 55,3 boda, dok su analitičari očekivali pad na 51,8 bodova.


To je prvi rast ISM indeksa u posljednja četiri mjeseca, što je podržalo teze da je usporavanja rasta američkog gospodarstva samo privremeno, zbog narušavanja nabavnog lanca nakon katastrofalnog potresa u Japanu, visokih cijena nafte i slabosti tržišta rada.


Analitičari kažu da se snažan rast cijena dionica posljednjih dana djelomice zahvaljuje i uobičajenom 'šminkanju' portfelja na kraju tromjesečja, kada fond menadžeri kupuju dionice koje su bile najveće dobitnice u proteklom kvartalu, a prodaju gubitnice.


Unatoč snažnom rastu cijena dionica, obujam trgovanja bio je vrlo mršav. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je dnevno mijenjalo između 6,2 i 7 milijardi dionica, dok dnevni prosjek u dosadašnjem dijelu godine iznosi 7,55 milijardi.


I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 5,12 posto, na 5.989 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 4,18 posto, na 7.419 bodova, a pariški CAC 5,89 posto, na 4.007 bodova.


Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 2 posto, na 9.868 bodova, najvišu razinu u 7 tjedana.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

cac, dax, ftse, wall street, Institut za menadžere nabave, ism, svjetska tržišta, grčka, nasdaq, nikkei