A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/ivica-racan-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Malo tko vjeruje da je Ivica Račan zbog bolesti prepustio vlast Sanaderu | Politika+
Hrvatska

REAKCIJE: Malo tko vjeruje da je Ivica Račan zbog bolesti prepustio vlast Sanaderu

"Kome to sada treba, stvarno mi nije jasno."

Piše: Dražen Klarić

Vijest da je zbog bolesti Ivica Račan 2003. godine olako prepustio vlast HDZ-u na čelu s Ivom Sanaderom u SDP-u je dočekana s čuđenjem i nevjericom. Kako je vijest pustio Račanov sin Ivan, većina SDP-ovaca nije htjela o tome davati službene izjave no nisu krili čuđenje.

Ivica Račan predao je vlast 2003. godine Ivi Sanaderu usprkos realnim šansama da se uz malo borbe na njoj održi. Mnogi promatrači zamjerali su mu mlaku predizbornu kampanju i manjak borbenosti, sve su to pripisivali njegovu mlakom, mnogi bi rekli, i lijenom karakteru, a nisu znali da je Ivica Račan tada bio teško bolestan, piše Večernji list.

– Kome to sada treba, stvarno mi nije jasno. Istina, nisam znao da je Račan bio bolestan, ali isto tako sam sto posto uvjeren da nije prepustio vlast jer je bio bolestan, rekao nam je jedan visokopozicioniran SDP-ovac. Tadašnji ministar kulture i dugogodišnji Račanov suradnik Anton Vujić kaže da je i njega iznenadio tekst u Večernjem listu.

 

- Ja o tome nisam ništa znao- rekao nam je Vujić.

Te 2003. o Račanovu se zdravlju brinuo Rajko Ostojić, koji bi u slučaju SDP-ove pobjede postao novi ministar zdrastva.

 

– Da, otkrili smo mu polipe koji mogu uzrokovati tumor. No, uspješno smo ih uklonili - Ostojić se prisjeća kako je za operacije znao jako mali broj ljudi, iako je sam Račan o tome poslije govorio i nekim novinarima koji su o tome već bili pisali. I zaista brzim pregledom ustanovili smo da je u kolumni od 03.02.2007. Davor Butković napisao: Ovo nije prva Račanova borba protiv potencijalno smrtonosne bolesti. U rano proljeće 2003. godine Račan je s prirodnom nervozom iščekivao rezultate analize tkiva crijeva. Doktori koji su ga onda liječili tvrdili su da je, vjerojatno, riječ o benignoj izraslini, ali nitko mu se prije biopsije nije usudio zajamčiti da nije riječ o raku. Srećom, pokazalo se da nije bila riječ o raku. Iako je, kako kaže Ostojić, Račan bio ozbiljno zabrinut, drži da se u tome ne može tražiti uzrok gubitka vlasti.

Lječnici s kojima smo razgovarali kažu da se u slučaju Račanovih zdravstvenih problema iz 2003. nije radilo oozbiljnoj bolesti

- Svakom muškaracu preporuča se da nakon što prijeđe pedeset godina napravi taj nalaz. Račanu se, prem dostupnim informacija otkriveni polipi, koji mogu prerasti u karcinom, ali u većini slučajeva to se ne dogodi - kaže nam jedan Zagrebački lječnik.

- Znači to nije bilo nikako opasno po život, no gospodin Račan je zbog toga moga kao i bilo koji drugi pacijent biti zabrinut. Nikom, naime nije ugodno čekati nalaz e- kaže ovaj ugledni zagrebački lječnik.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

antun vujić, veljko ostojić, ivan račan, ivica račan