A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/Multipla-skleroza.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Stručnjaci na tragu lijeka za multiplu sklerozu | Politika+
Zdravlje

NOVO OTKRIĆE!?: Stručnjaci na tragu lijeka za multiplu sklerozu

Iako su eksperimenti izvršeni na miševima, stručnjaci su vrlo optimistični

Piše: Politikaplus

Stručnjaci se nadaju da su pronašli lijek koji bi mogao zaustaviti multiplu sklerozu. Ovo bi mogao biti veliki korak u borbi protiv ove opake bolesti.

 

Smatra se da bolest nastaje u osoba s nasljednom sklonosti za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika. Na genetsku dispoziciju za razvoj multiple skleroze upućuje češća pojava bolesti u pojedinim obiteljima. Pojedini geni kao što je gen za HLADR2 antigen tkivne podudarnosti, također je često prisutan u bolesnika s multiplom sklerozom.

 

Od čimbenika okoline najčešće se odgovornim smatraju virusne infekcije koje u pojedinca s genetskom predispozicijom dovode do aktivacije imunološkog sustava protiv vlastite mijelinske ovojnice, zbog čega se multipla skleroza svrstava u skupinu autoimunih bolesti. Glavnu ulogu pri tome imaju bijele krvne stanice koje prepoznaju neki virus s kojim čovjek dolazi u dodir i unište ga.

 

Opsežna dosadašnja istraživanja nisu utvrdila neki specifičan virus ili bakteriju koji bi uzrokovali bolest.

 

Naime, tim stručnjaka pronašao je supstancu koja je pokretačka sila multiple skleroze. Bez nje se bolest ne razvija, a kada se eliminira, simptomi se ublažavaju, čak i ako je mozak već uveliko zahvaćen lezijama. Iako su eksperimenti vršeni na miševima, stručnjaci su vrlo optimistični. Prva testiranja na pacijentima mogu se očekivati ove godine.


 

Protein GM-CSF u zdravom organizmu je dio obrambenog mehanizma. Kod multiple skleroze on pokreće seriju reakcija, a jedna od njih je uništavanje mijelina. Mijelin je omotač živčanog vlakna koji je sastavljen uglavnom od masne tvari, koja omogućava brzi protok impulsa.

 

Demijelinizacijske bolesti nastaju zbog oštećenja mijelinske ovojnice. Mijelinska je ovojnica, kao što joj samo ime kazuje, omotač koji obavija živčana vlakna i ima vrlo važnu ulogu u živčanom sustavu.

 

Živčano vlakno i mijelinska ovojnica

 

Građena je od bjelančevina (20%) i masti (80%), koji su poznati pod nazivom lipoproteini. Mijelinska ovojnica, osim toga što ima ulogu zaštite živčanoga tkiva, ima još jednu vrlo važnu ulogu – omogućuje vrlo brzo širenje električnog impulsa živčanim vlaknom. Živčani (električni) impuls živčanim se vlaknom koje ima neoštećenu mijelinsku ovojnicu širi vrlo velikom brzinom, što omogućuje normalno funkcioniranje čovjeka. Kada je ovojnica oštećena, brzina širenja živčanog imulsa vrlo je usporena ili se širenje živčanih impulsa, osobito impulsa visoke frekvencije, prekida, te tada nastaju različiti neurološki ispadi.Mijelinska ovojnica obavija živčano vlakno u perifernom i središnjem živčanom sustavu.

 

Kada su švicarski stručnjaci miševima, koji su imali stanje slično multiploj sklerozi, dali antitijela protiv GM-CSF, njihovo zdravstveno stanje se poboljšalo.


 - Čekali smo da se miševi razbole i da razviju jake simptome. To je slično kliničkoj situaciji - pacijenti ne idu kod doktora zato što misle da imaju MS, već idu kada je dobiju - rekao je profesor Bešer sa sveučilišta u Zurichu.

S druge strane, njemačka kompanija koja nema veze s profesorom Bešerom, već pokušava upotrijebiti antitijela protiv ovog proteina, da bi tako izlječila reumatski artritis. Iako se prva testiranja na pacijentima očekuju tijekom godine, poznato je da od prvih testova novih lijekova treba proći oko sedam godina, dok ne budu plasirani na tržište.


Bolest srednjih godina


Od multiple skleroze u svijetu boluje oko dva milijuna ljudi. Bolest se najčešće dijagnosticira u dobi od 20. do 40. godine, a lijek za potpuno ozdravljenje ne postoji. Uobičajeni simptomi su stalni umor, gubitak vida, osjećaj gubitka ravnoteže, slabost, problemi u govoru, itd... Piše Dnevni avaz.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novi ljek, lezije, multipla skleroza