A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/FACEBOOK.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Njemačka želi zabraniti Facebook- partyje | Politika+
IT

IMATE DOZVOLU ZA INTERNET?: Njemačka želi zabraniti Facebook- partyje

Rigorozna borba protiv Facebook-partyja. To je ono što traže šefovi policije saveznih pokrajina.

FOTO: Arhiva
Piše: Politikaplus/Deutsche Welle

Nakon brojnih slučajeva kaotičnih zabava organiziranih preko socijalne mreže, ministri unutarnjih poslova nekoliko njemačkih saveznih pokrajina zatražili su i legaliziranje mogućnosti zabrane održavanja takvih skupova.
 Rigorozna borba protiv Facebook-partyja. To je ono što traže šefovi policije saveznih pokrajina.

"Ukoliko su ugroženi javna sigurnost i red, onda se već unaprijed mora zabraniti Facebook-zabave", tvrdi ministar unutarnjih poslova Donje Saske Uwe Schünemann za list "Welt am Sonntag" (WamS). I dodaje: "Ako se takvi skupovi već održavaju, onda ih se mora i zaustaviti".

Slično priča i njegov kolega iz Sjeverne Rajne i Vestfalije, Ralf Jäger.

"Ukoliko uoči održavanja nekog Facebook-partyja postoje konkretne naznake opasnosti za sudionike ili treće osobe, onda komunalne vlasti moraju imati ovlasti takvu zabavu i zabraniti", kazao je ministar također za WamS. Ralf Jäger dodaje da svojoj djeci preporuča da ne posjećuju "druženja" s anonimnih masovnih pozivnica.

"Nikad se ne zna tko će doći", kaže oprezni ministar i otac.


Bavarski šef policije Joachim Herrmann upozorio je da čak i bezopasna pozivnica na rođendan vrlo brzo može postati "veliki sigurnosni problem" - s nesagledivim posljedicama.

Reakcija službenih osoba je ponukana nekolicinom nemilih scena na nedavnim zabavama organiziranima preko Facebooka u Njemačkoj. Početkom lipnja jedna je djevojka iz Hamburga na socijalnoj mreži (navodno greškom) objavila pozivnicu na proslavu svog 16. rođendana. Pozivnica je bila upućena praktično svim korisnicima Facebooka, a ne samo njezinim "prijateljima". Na party je došlo 1.600 nepozvanih gostiju. Ulicu u kojoj živi djevojka osiguravalo je 100 policajaca. Jedanest je osoba privedeno, a načinjena je i materijalna šteta.

Sredinom lipnja je njemačka policija "razbila" više Facebook-partyja na otvorenom u Njemačkoj. Nakon te akcije, u gradu Wuppertalu se spontano okupilo 800 osoba. Tijekom "zabave" registrirana je i poveća količina nasilja. 16 osoba je završilo u bolnici. 41 u pritvoru.

"Dosljedna" primjena važećih zakona

Ministar Schünemann za "Welt am Sonntag" kaže da savezne pokrajine moraju "dosljedno" primijenjivati važeće zakone, ali i poboljšati prosvjetiteljski rad s mladima u školama i njihovim roditeljima. Čak tvrdi da je potrebno uvođenje svojevrsne "dozvole" za korištenje interneta - po uzoru na vozačku. "Mladi često uopće ni ne znaju što rade", smatra ministar. Ceh plaćaju roditelji. Komunalne vlasti najavile su da će račun za čišćenje smeća s ulica na kojima su se okupljali Facebook-članovi poslati roditeljima onih osoba koje su i pozvale na party. Računi su visoki i po nekoliko tisuća eura.Bavarski šef policije Joachim Herrmann upozorio je da čak i bezopasna pozivnica na rođendan vrlo brzo može postati "veliki sigurnosni problem" - s nesagledivim posljedicama. Za ljude koji pozivaju na party mogu nastati i "astronomski troškovi", jer je cilj takvih "party-gostiju" vrlo često samo nered i uništavanje, dodaje Bavarac. U slučaju da se pokrene i istražni postupak zbog neke krivične radnje, uzročnik "problema" u Njemačkoj mora platiti i troškove policijskog rada.

No, to se dogodi samo u vrlo rijetkim slučajevima. Većinom se troškove pokriva iz proračuna savezne pokrajine, odnosno iz džepa poreznih obveznika.

Uzgred: nova "masovna" Facebook-zabava u Wuppertalu, najavljena za petak navečer (1.7.) praktično nije ni održana. Nakon zabrane okupljanja, u jednom kvartu u predgrađu Wuppertala se okupilo osmero ljudi - i 100 policajaca.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

okupljanja, zabrana njemačke policije, njemačka, facebook, ZABRANA, internet