A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-donald-tusk-001.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Hrvatska pristupa Varšavskom ugovoru! | Politika+
Hrvatska

UGOVOR O PRISTUPANJU EU: Hrvatska pristupa Varšavskom ugovoru!

Sikorski: „Volimo Hrvatsku, ali ne bi imali ništa protiv da Ugovor o pristupanju Hrvatske postane poznat pod imenom Varšavski ugovor“.

FOTO: Jadranka Kosor i Donald Tusk
FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus/Deutsche Welle

Nakon što su prošloga tjedna završeni pristupni pregovori o članstvu Hrvatske u EU, sada se radi na dovršavanju Ugovora o pristupanju i na određivanju datuma potpisivanja. Poznato je da će to biti negdje u kasnu jesen, ali se još ne zna točan datum. Isto tako nije poznato niti mjesto potpisivanja. Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski je izjavio da su u igri tri opcije za mjesto potpisivanja: Bruxelles, Varšava i Zagreb, ali je dodao:  „Volimo Hrvatsku, ali ne bi imali ništa protiv da Ugovor o pristupanju Hrvatske postane poznat pod imenom Varšavski ugovor“.


Poljska je potpisivanje Ugovora o pristupanju s Hrvatskom postavila kao jedan od svojih prioriteta. Još u petak je poljski premijer Donald Tusk najavio da će osobno donijeti ugovor u Zagreb prije svečanosti potpisivanja. Međutim niti Tusk nije mogao precizirati niti datum potpisivanja niti gdje će ugovor biti potpisan.


Pored Hrvatske, naglasak poljskog Predsjedništva bit će i istočno partnerstvo. Dorota Bawolek, dopisnica poljske televizije POLSAT TV je izrazila nadu da u vezi s tom temom „Poljska neće učiniti baš previše pogrešaka“. Ona međutim smatra da će neke probleme biti teško izbjeći. Primjeri Mađarske i Češke su pokazali da je tijekom šestomjesečnog predsjedavanja Europskom unijom itekako moguće pogriješiti.


Bawolek se nada "da će ministri i vlada dobro predstaviti Poljsku u Bruxellesu te da će pokazati da je Poljska nakon sedam godina članstva naučila lekciju kompromisa." To je težak posao, ali dopisnica poljske televizije ipak gaji nadu da neće dominirati inače u Poljskoj vrlo prisutna tendencija da se naglasak stavlja na nacionalni interes.

"Iskreno se nadam da će tijekom predsjedavanja Poljske EU-om glavnu ulogu ipak igrati interes cijele Europe“, kaže Dorota Bawolek, briselska dopisnica poljske televizije POLSAT TV.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

radoslaw sikorski, pristupni ugovor, donald tusk, varšavski ugovor, hrvatska-eu