A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/miroslav-radman-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Miroslavu Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju | Politika+
Znanost

PRIZNANJA: Miroslavu Radmanu uručena europska nagrada za mikrobiologiju

Nagrada Federacije europskih mikrobioloških društava dodjeljuje se svake treće godine.

FOTO: Miroslav Radman
Piše: PolitikaPlus/Hina

Akademik Miroslav Radman dobitnik je europske nagrade za mikrobiologiju, koju mu je u sklopu proslave srebrnog jubileja Federacije europskih mikrobioloških društava (FEMS) u Ženevi uručio predsjednik FEMS-a, profesor Bernhard Schink.


Nagrada Federacije europskih mikrobioloških društava dodjeljuje se svake treće godine.

Prilikom uručenja naglašeno je da je nagrada, koja se dodjeljuje svake treće godine, priznanje profesoru Radmanu za izvanredna dostignuća u mikrobiologiji, posebice za otkrića SOS sistema kod bakterija i ciljane korekcije grešaka u DNK-a u Escherichia coli bakteriji. Riječ je, naime, o najvažnijem molekularnom sustavu za održavanje globalne genetske stabilnosti koji djeluje anti-kancerogeno.


Posebno je istaknuto kako su njegova otkrića naveliko citirana u vodećim časopisima i modernim udžbenicima te je, prema ocjeni FEMS-a, Radman pomogao razvoju znanosti života u Hrvatskoj osnivanjem Mediteranskog Instituta za istraživanje života u Splitu te kao inicijator i suosnivač novog Europskog instituta za znanost i tehnologiju u Parizu.


S ovom nagradom FEMS je, prema riječima prof. dr. sc. Schinka, priznao Radmana kao vrhunskog znanstvenika koji je djelovao i kao ambasador ujedinjenja izučavanja znanosti života u Europi.


Radman je nagradu primio na završetku ovogodišnjeg kongresa FEMS-a, a riječ je o povelji i medalji od platine s likom prof. dr. sc. André Lwoffa, jednog od osnivača i očeva moderne mikrobiologije, prvog predsjednika te asocijacije i dobitnika Nobelove nagrade 1976. godine za fiziologiju i medicine zajedno s François Jacobom i Jacques Monodom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

miroslav radman, nagrade, fems, mikrobiologija, priznanja