A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zagrebacka-banka-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U bivšoj Jugoslaviji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav | Politika+
Mojbiz

DELOITTE: U bivšoj Jugoslaviji najveća banka UniCredit, a osiguravatelj Triglav

Triglav Grupa s premijom od 943,5 milijuna eura dvostruko je jača od Croatia osiguranja.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Hrvatsko bankarsko tržište prošle je godine po veličini aktive bilo najveće u Adria regiji, dok je tržište osiguranja u Hrvatskoj prema ostvarenoj bruto premiji bilo drugo po veličini, iza slovenskog, pokazala je uz ostalo danas predstavljena analiza konzultantske tvrtke Deloitte o vodećih 15 bankarskih i osiguravateljskih grupacija za Adria regiju gdje je vodeća bankarska grupacija lani bila UniCredit, a osiguravateljska Triglav.


Vodeća Triglav Grupa s premijom od 943,5 milijuna eura dvostruko je jača od druge po redu na toj listi grupe Croatia osiguranja koje je prošlu godinu završilo s 444 milijuna eura bruto premije.

Predstavljajući tu treću po redu Deloitteovu analizu na današnjoj konferenciji za novinare u hrvatskom uredu Deloittea revizijski partner u Deloitteu Juraj Moravek naglasio je da Adria regiju čine Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora te Makedonija.


Istaknuo je i da 15 banaka i osiguravatelja s te liste drže 81 posto ukupne regionalne bankarske aktive odnosno 90 posto osiguravateljskog tržišta.


UniCredit, prvu na listi banaka u Adria regiji sa 19,7 milijardi eura ukupne aktive prošle godine, slijede grupacije NLB (Nova Ljubljanska banka) s aktivom od 16,8 milijardi eura, Intesa Saopaolo (815,8 milijardi eura), Hypo Alpe-Adria (10,9 milijardi eura) te RBA (10,4 milijardi eura).


Sve te i ostale banke sa liste prisutne su na većini tržišta Adria regije, što im, po riječima Moraveka, omogućuje servisiranje regionalnih aktivnosti klijenata, a oznaka cijelog tržišta je da su banke unatoč nepovoljnim gospodarskim kretanjima uspjele ostati stabilne.


Iako nisu sve poslovale pozitivno, većina njih je prošle godine, po riječima direktora iz Deloittea Ivana Fabijančića, ostvarila operativnu dobit iz redovitog poslovanja te se više okrenule rezervacijama i unutarnjoj konsolidaciji.


Na 14. mjestu na regionalnoj listi je i Hrvatska poštanska banka (HPB), dok na hrvatskom tržištu prvu Zagrebačku banku slijede PBZ, Erste, RBA i Hypo banka.


Istaknuvši da u poretku osiguravatelja u Adria regiji nema puno promjena u odnosu na 2009., Fabijančić je kazao kako su vodeći i dalje oni koji imaju i sjedište u toj regiji.


Vodeća Triglav Grupa s premijom od 943,5 milijuna eura dvostruko je jača od druge po redu na toj listi grupe Croatia osiguranja koje je prošlu godinu završilo s 444 milijuna eura bruto premije. Slijedi ih Agram osiguranje (321,8 milijuna eura premije), Adriatic Slovenica (270 milijuna eura) i Zavarovalna Maribor (259,5 milijuna eura).


Gotovo svi osiguravatelji prošle su godine zabilježili pad premija, posebno od životnog osiguranja zbog krize i štednje, dok je na hrvatskom trištu, drugom po veličini u regiji, pad bio nešto izraženiji kod premija od neživotnih osiguranja.


I prošle godine najveći osiguravatelj u Hrvatskoj s oko 35 posto tržišnog udjela bilo je Croatia osiguranje, a slijede ga Euroherc i Allianz.