A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/napulj-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Do grla u smeću: Silvio Berlusconi poziva Italiju da pomogne Napulju | Politika+
Svijet

NACIONALNA KRIZA: Do grla u smeću: Silvio Berlusconi poziva Italiju da pomogne Napulju

"Sadašnja situacija postala je prava nacionalna kriza koja zahtijeva suradnju i solidarnost iznad regionalne razine."

FOTO: Ogorčeni stanovnici zadnjih su tjedana počeli paliti smeće i njime blokirati ceste
Piše: PolitikaPlus/Hina

Talijanski premijer Silvio Berlusconi pozvao je u ponedjeljak sve talijanske regije da pomognu u rješavanju problema smeća u Napulju, upozorivši da je riječ o nacionalnoj krizi.


"Sadašnja situacija postala je prava nacionalna kriza koja zahtijeva suradnju i solidarnost iznad regionalne razine kako bi se ublažila patnja građana Napulja."

Vlada je prošli tjedan usvojila odluku koja će omogućiti da se otpad s ulica Napulja, trećeg grada po veličini u zemlji, zbrine u drugim regijama.

No planu se protivi Sjeverna liga, koja inače redovito kritizira korupciju i neorganiziranost na jugu zemlje. Guverner Piemontea Roberto Cota rekao je da njegova regija nije voljna surađivati.

"Sadašnja situacija postala je prava nacionalna kriza koja zahtijeva suradnju i solidarnost iznad regionalne razine kako bi se ublažila patnja građana Napulja", rekao je Berlusconi.

Kriza, koja je doprinijela padu prethodne vlade lijevog centra, rezultat je višegodišnjih političkih neuspjeha, korupcije i utjecaja lokalne mafija koja kontrolira zbrinjavanje otpada. Odlagališta otpada su prepuna i gomile smeća već godinama trunu na visokim temperaturama.

Ogorčeni stanovnici zadnjih su tjedana počeli paliti smeće i njime blokirati ceste, a novoizabrani gradonačelnik Napulja Luigi de Magistris upozorio je da gradu zbog toga prijeti zdravstvena kriza.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano izrazio je zabrinutost zbog krize i pozvao da se hitno nešto poduzme.

Skupina 14 talijanskih regija izrazila je u ponedjeljak spremnost da pomogne, ali i pozvala vladu da ubrza otvaranje novih odlagališta otpada na području Napulja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Silvio Berlusconi, smeće, italija, roberto cota, giorgio napolitano, luifi de magistris