A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/damir%20novotny.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Damir Novotny: Sve što MMF predlaže je neprihvatljivo za Hrvatsku! | Politika+
Mojbiz

REAKCIJE: Damir Novotny: Sve što MMF predlaže je neprihvatljivo za Hrvatsku!

"Devizne rezerve su optimalne, a devalvacijom postići veću konkurentnost nije moguće."

Piše: Ivan Klarić

Pitanje povećanja konkurentnosti važno pitanje dinamike gospodarskog rasta u Hrvatskoj, a prostor za daljnje povećanje konkurentnosti vide u snižavanju plaća i cijena. stoji međuostalim u izvješću MMF-a za Hrvatsku. Ubrzo nakon toga reagirala je i Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija koji se nisu složili s nekim dijelovima izvješća.

"MMF nije u pravu kada kaže da su devizne rezerve relativno niske jer su one optimalne. S druge strane, u MMF-u smatraju da bi mi trebali napraviti nešto slično kao što su napravili u Srbiji. Dakle, nekom vrstom devalvacije postići veću konkurentnost hrvatskog gospodarstva. No, moje mišljenje je da to u Hrvatskoj nije moguće."

U HNB-u ističu da se ne slažu s tvrdnjom da su međunarodne pričuve relativno niske, tvrdeći da su one adekvatne, ne slažu se niti s prijedlogom misije MMF-a o izmjeni tehnike provođenja deviznih intervencija, a također se ne slažu s tvrdnjom da je politika stabilnog tečaja pridonijela akumuliranju ranjivosti povezanih uz pretjerano zaduživanje u inozemnoj valuti. 

S čelnim  ljudima HNB-a slaže se i ekonomski analitičar Damir Novotny koji ističe da je tvrdnja o deviznim rezervama netočna.


- MMF nije u pravu kada kaže da su devizne rezerve relativno niske jer su one optimalne. S druge strane, u MMF-u smatraju da bi mi trebali napraviti nešto slično kao što su napravili u Srbiji. Dakle, nekom vrstom devalvacije postići veću konkurentnost hrvatskog gospodarstva. No, moje mišljenje je da to u Hrvatskoj nije moguće, ističe Novotny koji kaže da je gospodarski rast Srbije ostvaren zbog činjenice da su oni puno vremena bili gospodarski dosta nisko.


A na dio izvješća MMF-a u kojem se posebno govori o konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, reagiralo je i hrvatsko ministarstvo financija. Oni se ne slažu s tvrdnjom MMF-a da bi se konkurentnost hrvatskog gospodarstva postigla za snižavanjem plaća i cijena. S tim se, također, slaže i Novotny.


- Taj proces je izuzetno dug i zahtjevan. Ne može se na takav način, a bez dodatnih troškova, riješiti problem gospodarstva - kaže Novotny, koji ima utisak da i ovo izvješće pokazuje da MMF ne poznaje dovoljno dobro hrvatsko gospodarstvo - Sve ovo što oni navode je jednostavno neprimjenjivo za Hrvatsku!

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DEVIZNE REZERVE, DEVALVACIJA, HNB, MMF, DAMIR NOVOTNY