A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zgparking.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačka nadbiskupija seli Zagrebparking iz Strojarske | Politika+
Zagreb

NATJEČAJ: Zagrebačka nadbiskupija seli Zagrebparking iz Strojarske

Na deset tisuća četvornih metara parking-zone "pauka" u Strojarskoj gradit će se poslovno-stambena zona.

FOTO: Arhiva
Piše: VLM

Odzvonilo je i Strojarskoj 14. "Crnoj" adresi metropole koja se po posjećenosti zasigurno može mjeriti s najvažnijim kulturnim adresama... Parking-zona "pauka", naime, mora naći novi krov nad glavom.

Bez industrije i skladišta

Zemljište na koje su dosad dovozili "dignute" automobile u vlasništvu je Nadbiskupije zagrebačke, koja je za tih oko deset tisuća kvadrata raspisala natječaj za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja.

Konkretno, riječ je o 10.480 četvornih metara vrijednog zemljišta, kojemu je na istoku Autobusni kolodvor, a na zapadu tvornica Gredelj. Sjeverno od lokacije su strojarnice Glavnog kolodvora dok su južno stanovi, dijelom izgrađeni, ali i oni u izgradnji.

Inače, prostor je to predviđen za mješovitu namjenu za koje program natječaja planira poslovne, stambene, trgovačke, ugostiteljske, uslužne, obrtničke sadržaje. Ali i hotele, manje robne kuće, javne garaže, javno-društvene namjene – od predškolske do zdravstvene itd. Dakle, isključivo bez industrijske proizvodnje kao i skladištenja. Očekuje se da će "izgradnja probuditi i afirmirati ovaj visokovrijedan gradski prostor, najbliži uređenom prostoru Donjeg grada"... Ukratko, jedan od ciljeva jest realizirati taj prostor kao novu gradsku kvalitetu.

Gdje će ZG parking?

Natječaj je otvoren do 16 sati 6. rujna, a provodi ga Udruženje hrvatskih arhitekata. Peteročlani ocjenjivački sud završit će s radom 26. rujna te prvoodabrani rad nagraditi sa 125 tisuća kuna. Dotad bi u Zagrebparkingu mogli početi razmišljati o novoj lokaciji. No, čini se da je ta odluka na gradskoj vlasti pa u spomenutoj Holdingovoj podružnici ne znaju ništa o svojoj selidbi.

Zemljište u Strojarskoj oni, naime, "samo koriste za deponiranje vozila i nisu s njim povezani ni na koji način. O tome odlučuju uprava Holdinga i Grad Zagreb". Inače, za posjeta pape prošli mjesec Zagrebparking je uz "deponij" u Strojarskoj morao pronaći i alternativne lokacije i nisu se, čini se, našla baš neka idealna rješenja. Riječ je o lokacijama Gredelj, na Trgu Francuske Republike i kod tržnice na Savici. U svakom slučaju, odabirom prvonagrađenog rada u rujnu, uslijedit će izrada projektne dokumentacije idejnog, glavnog i izvedbenog projekta za 10 tisuća kvadrata koji će zasigurno dati nov štih tom dijelu grada.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagrebačka nadbiskupija, zagrebparking, strojarska