A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/vlada-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ustavni sud dao rok Vladi: Ukinite zabranu okupljanja na Markovu trgu! | Politika+
Hrvatska

NAKON 5 GODINA: Ustavni sud dao rok Vladi: Ukinite zabranu okupljanja na Markovu trgu!

Matijašević: To je samo zakašnjeli pokušaj kupovine povjerenja hrvatskih građana.

FOTO: Ivan Hrstić
Piše: PolitikaPlus

Ustavni sud danas je proglasio neustavnim odredbe u kojima je bila zabrana javnog okupljanja u blizini do 100 metara od Ureda predsjednika na Pantovčaku kao i odredbu koja je zabranjivala demonstracije u blizini objekata u kojima privremeno zasjedaju Vlada, Sabor i Ustavni sud.

 

Ustavni sud je dao rok zakonodavcu, dakle i Vladi i Saboru, da promjene sadašnje rješenje i usklade ga s Ustavom do 15. srpnja 2012. godine.

Što se tiče zabrane okupljanja na Markovu trgu Ustavni sud je dao rok zakonodavcu, dakle i Vladi i Saboru, da promjene sadašnje rješenje i usklade ga s Ustavom do 15. srpnja 2012. godine jer će u protivnom i ta udredba biti ukinuta na način kako sada propisuje zabranu okupljanja na Markovu trgu.

Naime, što se tiče Ureda predsjednika i mjesta na kojima privremeno zasjedaju Vlada, Sabor i Ustavni sud, ustavni suci ocijenili su da za takvu zabranu nema razumnog opravdanja te da to nije u skladu s člankom 42 Ustava.

Što se tiče sadašnje odredbe o zabrani okupljanja i demonstriranja na Markovu trgu, ustavni suci su jednoglasno ocijenili da za takvu zabranu postoji legitiman cilj, te da je prostor u visokom stupnju neprikladan za javno okupljanje, no također su upozorili da takva zabrana nije nužna u demokratskom društvu jer ne postoji prijeka društvena potreba za to a pogotovo vezano za sadašnji stupanj demokratskog razvoja Hrvatske.

OZREN MATIJAŠEVIĆ: "Trebalo im je pet godina da donesu ovakvu odluku!  I sad je donose pri samom kraju mandata ove vlade! To je samo zakašnjeli pokušaj kupovanja povjerenja kod hrvatskih građana."

Ustavni suci također su upozorili na diskriminatorsko ograničenje prava na javno okupljanje na Markovu trgu jer je u dosadašnjoj praksi bilo moguće organizirati tamo javne priredbe, ali to se branilo grupama koje su željele iskazati politički ili socjalni interes. Upravo stoga Ustavni sud daje rok i Saboru i Vlade da takve diskriminatorske odredbe izmijeni do 15. srpnja 2012, iako ničim ne objašnjava zašto bi vladi za tako nešto trebalo više od godinu dana.

Odluka Ustavnog suda u svakom slučaju je dobrodošla, kaže Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, koji je bio koji među onima koji su najžešće kritizirali zabranu. No, čini se da ova odluka ostavlja gorak okus u ustima.

- Trebalo im je pet godina da donesu ovakvu odluku!  I sad je donose pri samom kraju mandata ove vlade! To je samo zakašnjeli pokušaj kupovanja povjerenja kod hrvatskih građana - uvjeren je Matijašević, koji bi vrlo skoro iskoristio pravo prosvjedovanja, samo da do njega neće morati čekati možda i punu godinu.

Razloga za okupljanje ima mnogo, i zbog raznih osobnih problema, kao i zbog ukupne situacije u državi. Pa ćemo vidit - upozorava Matijašević.

 

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović komentirajući danas odluku Ustavnog suda kojom djelomično ukida zabranu prosvjednog okupljanja građana, istaknula je da se "očito stvara dojam u javnosti da se poštivanje zakona i Ustava odnosi samo na SDP i njegovu koaliciju, a da se za vrijeme HDZ-a, iako su donosili bezbrojne zakone koji nisu u suglasnosti s Ustavom, na njih reagira tek na njihovom odlasku."

- Zaista je čudno da se reagira tek nakon šest godina, a radi se o temeljnom ljudskom pravu na okupljanje i prosvjed, istaknula je Antičević Marinović u izjavi novinarima dodavši da se "SDP ne boji građana".

Podsjetila je da je u srpnju 2005. donesen zakon o prosvjednom okupljanju kojim je HDZ odmah po dolasku na vlast zabranio prosvjedna okupljanja na Markovu trgu i time pokazao da "s građanima ne želi dijeliti ni trg, a kamoli njihovu sudbinu".

 

ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ 'Zaista je čudno da se reagira tek nakon šest godina, a radi se o temeljnom ljudskom pravu na okupljanje i prosvjed.'

 

- Sada na odlasku HDZ-a s vlasti Ustavni sud se ohrabrio i donosi odluku da građani mogu nesmetano prosvjedovati pred Uredom predsjednika Republike na Pantovčaku, ali još uvijek uz velika ograničenja odnosno, odgađa takvu suspenziju (na Markovu trgu) za sljedeću vlast, do sredine 2012. godine, kazala je Antičević Marinović.

Ustvrdila je da je Klub SDP-a u više navrata podnosio zahtjev za ocjenu suglasnosti tog zakona s Ustavom i podsjetila da su za vrijeme Račanove vlasti prosvjednici na Markovu trgu godinu i pol dana taborili, HDZ ih je hranio, oni su tom istom hranom počesto gađali samog premijera i članove vlade, a dolaskom na vlast HDZ je takvu mogućnost zabranio.

 

IVO JOSIPOVIĆ 'Odluka Ustavnog suda je tu, moramo je poštivati, u suštini to je ukidanje odredbe i mislim da je odluka očekivana i dobrodošla.'

Odgovarajući na upit je li to usmjereno na buduću vladu, Antičević Marinović je rekla kako je to evidentno i da se stvarno treba praviti gluh, nijem i slijep da se ne bi vidjelo činjenice.

 

Predsjednik Ivo Josipović rekao je danas komentirajući odluku Ustavnog suda, koji je ukinuo odredbu o zabrani okupljanja na Pantovčaku i Markovu trgu, da je to nešto očekivano i da je takva odluka dobrodošla.

- Ja sam kao zastupnik bio protiv jedne takve odredbe, kazao je Josipović i dodao da je druga stvar prijelazni period od godine dana te da je Ustavni sud smatrao da je to primjereni rok prilagodbe.

- Odluka Ustavnog suda je tu, moramo je poštivati, u suštini to je ukidanje odredbe i mislim da je odluka očekivana i dobrodošla, zaključio je Josipović u izjavi novinarima prije početka sastanka s predstavnicima sindikata i inicijative Akademska solidarnost.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

okupljanje, markov trg, ustavni sud, sabor, vlada