A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/domovinski_rat_57.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Branitelji političarima: Prestanite manipulirati s nama! | Politika+
Hrvatska

USTAVNI ZAKON: Branitelji političarima: Prestanite manipulirati s nama!

Stipetić: Nisam za dizanje prava na ustavnu razinu. Jastreb: Nismo zaslužili da se preko nas osvajaju politički poeni.

FOTO: Arhiva
Piše: Igor Bakšaj - igor.baksaj@politikaplus.com

Oporba nije prihvatila poziv HDZ-a da u petak glasuje za donošenje Ustavnog zakona kojim bi se prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji uzdigla na ustavnu razinu te su prozvali HDZ da im je osnovni cilj dizanje rejtinga pred izbore, a ne stvarna skrb za branitelje.


Tomislav Ivić, ministar branitelja, je još jednom pozvao zastupnike da podrže donešenje Ustavnog zakona jer on ne znači nikakva dodatna prava braniteljima, već samo bolju zaštitu postojećih.

 

GENERAL STIPETIĆ 'Protiv sam uzdizanja braniteljskih prava na ustavnu razinu.'

U ime Kluba HNS/HSU Vesna Pusić je poručila da se patriotizam dokazuje protivljenjem krađi u državi, "jer bismo svi, pa i branitelji, živjeli bolje da nije bilo toliko korupcije". Pusić optužuje HDZ da ovom temom vodi svoju kampanju i da HNS i HSU tu kampanju neće podržati.

 

Aktualni predsjednik zagrebačke HVIDRA-e, Mirko Ljubičić Šveps smatra kako bi bilo dobro da se ovaj zahtjev usvoji.


- Duboko sam uvjeren da ako dođe do dodatne krize da će se rezati na braniteljima i njihovim pravima – stoga ovaj zahtjev smatram opravdanim - rekao nam je predsjednik HVIDRA-e Zagreb..

 

MLADI JASTREB 'Braniteljska prava se ne trebaju dizati na ustavnu razinu, već ih se mora izjednačiti s pravima građana.'

Umirovljeni general i bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Petar Stipetić se ne slaže s HDZ-om i misli da se mora mijenjati sadašnji zakon o braniteljima.


- Ja sam protiv uzdizanja braniteljskih prava na ustavnu razinu. I sadašnji zakon diferencira neke branitelje. Jednima u velikoj mjeri daje ogromna sredstva, a druge ni ne spominje - ističe general Stipetić.


Hrvatski branitelj i član Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja Pero Lovrić, s druge strane, smatra da je krajnje vrijeme da se konačno riješi pitanje branitelja.

- Branitelji ne trebaju biti dnevno-političko pitanje i ne smije ih se koristiti u političke kampanje. Ako se usvoji ovaj prijedlog branitelji bi se konačno skinuli s dnevnog reda - napomenuo je Lovrić u telefonskom razgovoru za portal PolitikaPlus.

 

PERO LOVRIĆ'Ako se usvoji ovaj prijedlog branitelji bi se konačno skinuli s dnevnog reda.'

Zapovjednik obrane grada Vukovara Branko Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb u razgovoru za portal PolitikaPlus kaže kako smatra da se u Hrvatskoj branitelji koriste uglavnom za političke kampanje i dizanje rejtinga.


- Braniteljska prava se ne trebaju dizati na ustavnu razinu, već ih se mora izjednačiti s općim pravima građana. Ovo što se sada događa je dizanje političkih tenzija, a branitelji to nisu zaslužili
da se preko njihovih leđa osvajaju politički poeni - zaključuje Mladi Jastreb.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mirko ljubičić, mladi jastreb, tomislav ivić, vesna pusić, ustav, hdz, branitelji