A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/AUDI.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Automobil kao seksualni objekt | Politika+
Kultura

125.GODINA AUTOMOBILA: Automobil kao seksualni objekt

Povodom 125. rođendana automobila izložba u Tinguelyjevom muzeju u Baselu na kritičan i duhovit način ispituje oduvijek posebnu vezu između čovjeka i automobila.

Piše: PolitikaPlus/DW

Auto je za mnoge fetiš, poruka je koju nosi izložba u Tinguelyjevom muzeju u Baselu, povodom 125. rođendana automobila.


Prije točno 125 godina, 1886, prijavio je, naime, Nijemac Carl Benz izum motornog vozila. Ovih dana svugdje u svijetu slavi se rođendan modernog automobila. No, s druge strane, vjerojatno je i logično da je izložba koja se ovako kritično i duhovito osvrće na povijest automobila i njegovog "prijateljstva" s čovjekom postavljena u - neutralnoj Švicarskoj, a ne u Njemačkoj gdje bi možda bila shvaćena kao neka vrsta svetogrđa.

 

Muzej koji već godina u raskošnim okvirima izlaže maštovite objekte švicarskog umjetnika Jeana Tinguelyija, u ovim ljetnim mjesecima ističe se posebno atraktivnom izložbom "Fetiš automobil", još jednim pokušajem objašnjavanja epske povezanosti između čovjeka i auta. Ona postavlja pitanja: kako je umjetnost u zadnjih 100 godina pristupala ovom fenomenu, kako su umjetnici reagirali na opijenost građanstva brzinom koju im omogućuju auta i kako gledaju na automobil kao kult? Izložba sa 160 djela 80 umjetnika nudi pomalo iznenađujuće, ali nadasve maštovite odgovore.

 

U prošlom stoljeću umjetnici su bivali sve kritičniji prema ovom kultnom objektu. Tako Chris Burden primjerice u performansu iz sedamdesetih godina "Trans-fixed" skreće pozornost na kršćansko-religijske konotacije. Dao se poput Isusa čavlima prikovati na krov bube provocirajući na taj način svoje suvremenike.

Povodom 125. rođendana automobila izložba u Tinguelyjevom muzeju u Baselu na kritičan i duhovit način ispituje oduvijek posebnu vezu između čovjeka i automobila. 

Automobili su u prošlosti, ali i danas, smatrani  simbolima društvene nejednakosti te su stoga često spaljivani na prosvjedima.

 

Tko je jednom doživio kako njemački muškarci subotom ujutro u auto-praonicama peru, njeguju i poliraju svoje ljubimce, tko poznaje ton i način pisanja njemačkih auto-magazina, taj zna da eksponati izložbe na temu „Seks i auto“ i „Religija i auto“ nisu nikakve izmišljene umjetničke bubice.

 

Tko zna koliko je moćan najveći auto-klub na svijetu, njemački ADAC, i koliki je njegov utjecaj na odluke koje se donose u Njemačkoj, tko se sjeća dreke koju je izazvao prijedlog jednog političara da se građani počnu više služiti biciklima, tome je jasno koliko je jaka privrženost Nijemaca automobilima..

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

automobili