A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zeljka-sukova-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Željka Sukova s filmom 'Marijine' osvojila nagradu u Karlovym Varima | Politika+
Kultura

FILMSKI FESTIVAL: Željka Sukova s filmom 'Marijine' osvojila nagradu u Karlovym Varima

Film prati pokušaj triju sestrična da se oproste od preminule bake.

Piše: PolitikaPlus/Hina

Dokumentarno-igrani film "Marijine" riječke redateljice Željke Sukove s Ninom Violić, Željkom Sukovom i Milom Čuljak u glavnim ulogama osvojio je nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.


"'Marijine' su očaravajući film s živopisnim likovima koji izmjenjuju duhovite replike pod utjecajem crvenog vina, uprizoruju nadrealna 'oplakivanja' na odlagalištu otpada uz more i plešu uz glazbu Midi Lidija."

Film koji prati pokušaj triju sestrična da se oproste od preminule bake na sebi svojstven način prikazan je u natjecateljskom programu "East of the West" u Karlovym Varyma, u kojem se natjecalo još 11 filmova iz istočne i srednje Europe. O dodjeli nagrade filmu "Marijine" odlučio je tročlani žiri kritičara u sastavu: Eva Af Geijerstam, Vladan Petković i Blagoja Kunovski.


- 'Marijine' su očaravajući film s živopisnim likovima koji izmjenjuju duhovite replike pod utjecajem crvenog vina, uprizoruju nadrealna 'oplakivanja' na odlagalištu otpada uz more i plešu uz glazbu Midi Lidija. Kombinacija snimljene građe i starih kućnih videa koji prikazuju Mariju i njene unuke stvara uspjeli miks zabave i nostalgije - napisao je Vladan Petković na portalu Cineuropa.


"Marijine", debitantski film Željke Sukove premijerno je prikazan početkom svibnja na festivalu Hot Docs u Torontu. Film je snimljen u produkciji riječke Udruge UKUS, montažu potpisuje češki redatelj Aleš Suk, a u filmu nastupa češki underground elektro bend Midi Lidi.


Udruženje filmskih kritičara Europe i Mediterana FEDEORA ustanovljeno je za vrijeme Festivala u Cannesu u svibnju 2010. godine. Čine ga profesionalni filmski kritičari iz europskih i mediteranskih zemalja.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marijine, filmski festival, film, karlovy vary, željka sukova