Mojbiz

IZBOR ČASOPISA ZAPOSLENA: Žena godine je znanstvenica i liječnica Vida Demarin

Žena od formata uz svoje je akademske titule ‘naslonila’ i status žene godine.

Piše: VLM

Laskavu titulu žene godine, koju dvanaesti put dodjeljuje časopis Zaposlena, ove je godine zaslužila Vida Demarin, ugledna znanstvenica i redovita profesorica Sveučilišta u Zagrebu te redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i predstojnica Klinike za neurologiju Kliničke bolnice Sestre milosrdnice.


Žena od formata uz svoje je akademske titule ‘naslonila’ i status žene godine koja se dodjeljuje ženama koje su svojim radom i angažmanom pokazale vrijednost i važnost žena u društvu.


Posebna čast i veselje


– Zaista mi je čast, ali i veselje biti u društvu ovako uspješnih žena. To više se veselim prilici da dio iskustva i znanja koje sam godinama stjecala i plodove toga rada dijelim s drugim, to više što je riječ o ženama – izjavila je za Večernji list akademkinja Vida Demarin u kratkoj pauzi svoga prepunog radnog dana koji se proteže od obveza na sveučilištu do rada na klinici.


– Kroz nominacije za žene godine, što je također vrlo laskava titula, u proteklih dvanaest godina – otkad smo 1995. godine prvi put birali ženu godine – prošla je čitava lepeza jedinstvenih žena. Svaka od njih na svoj je način i u svom poslu obilježila tu godinu i ni po čemu nije manje važna od onih koje su proglašene. Izuzetna nam je čast što su dio projekta – rekla je glavna urednica Zaposlene Ana Gruden.


I novinarkama titule 


Prvu titulu žene godine ponijela je Mirjana Rakić zbog praćenja daytonskih pregovora, a prošle godine dodijeljena je psihologinji Mirjani Krizmanić. Akademkinja Vida Demarin, osim svog redovitog liječničkog rada, bavi se proučavanjem krvožilnih poremećaja mozga, moždane autoregulacije i moždane vazoreaktivnosti. Pionir je doplerske dijagnostike u Hrvatskoj te u srednjoj i jugoistočnoj Europi, a svojim je radom bitno unaprijedila neinvazivnu dijagnostiku cerebrovaskularnih poremećaja, ponajprije radi prevencije moždanog udara.


Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

vida demarin, zaposlena