A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/joseph-madmony-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Karlovy Vary: Izraelski film 'Restoration' dobitnik Kristalnog globusa | Politika+
Kultura

FOTOGALERIJA: Karlovy Vary: Izraelski film 'Restoration' dobitnik Kristalnog globusa

Nagradu predsjednika festivala dobili su Goran Bregović i Amerikanac John Turturro.

FOTO: Sasson Gabai i Joseph Madmony
Piše: PolitikaPlus/Hina

Izraelski film "Restoration" redatelja Josepha Madmonyja (naslovna fotografija i slika dolje) nagrađen je u subotu Kristalnim globusom na 46. međunarodnom filmskom festivalu u češkim Karlovym Varyma, jednom od najznačajnijih europskih filmskih festivala A kategorije, na kojem je bilo prikazano i nekoliko hrvatskih naslova.


Ocjenjivački sud, kojim je predsjedao proslavljeni mađarski redatelj Istvan Szabo, izabrao je "Restoration" među 12 filmova u službenoj konkurenciji, a glavnu nagradu prati i novčani iznos od 30.000 američkih dolara (21.000 eura).

Film, u kojem glumi Sasson Gabai, priča je o problemima vlasnika radionice za restauriranje namještaja, psihološka studija o ljudskim sudbinama u suvremenom izraelskom društvu.Posebnu nagradu ocjenjivačnog suda dobio je film "Gipsy" slovačkog redatelja Martina Šulika, priča o odrastanju 14-godišnjeg Roma Adama (slika gore).

Najbolji redatelj je Francuz Pascal Rabate za film "Holidays by the Sea" (slika dolje).
Najbolja glumica je Dankinja Stine Fischer Christensen  za ulogu u njemačkom filmu "Cracks in the Shell / Die Unsichtbare", a najbolji glumac Amerikanac David Morse u kanadsko-američkom filmu "Collaborator". Taj je film dobio i nagradu međunarodnih filmskih kritičara
(slike dolje).U programu "East of the West", u kojemu se natječu filmovi iz srednje i istočne Europe te iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, pobjednik je film "Punk´s Not Dead" makedonskog redatelja Vladimira Blaževskog (slika dolje).Nagradu predsjednika festivala dobili su Goran Bregović (slika dolje) i Amerikanac John Turturro.
Na festivalu je prikazano i nekoliko hrvatskih naslova.

U službenoj konkurenciji bio je dugometražni igrani film "Soba 304" redateljice Birgitte Staermose (slika dolje), nastao u koprodukciji Danske i Hrvatske u kojem, među ostalima, glume Ksenija Marinković, Ivo Gregurević i Leon Lučev.
Hrvatski dokumentarno-igrani film "Marijine" redateljice i scenaristice Željke Sukove (slika dolje desno, s članicom žirija Evom af Geijerstam) s Ninom Violić, Željkom Sukovom i Milom Čuljak u glavnim ulogama osvojio je nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana na 46. međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

"Marijine" su zajedno s dugometražnim igranim filmom "Belvedere" Ahmeda Imamovića, nastalim u koprodukciji BiH i Hrvatske, sudjelovali su u programu "East of the West".
Prikazani su i dugometražni igrani film "Noćni brodovi" redatelja i scenarista Igora Mirkovića te "Fleke" redatelja i scenarista Alda Tardozzija koji su izabrani za program prezentacije "Works in Progress 2011". Riječ je o programu jednodnevne prezentacije novih dugometražnih filmova iz srednje i istočne Europe čije se premijere očekuju nakon srpnja ove godine, a namijenjen je međunarodnim distributerima, prodajnim agentima i koordinatorima festivalskih programa.Među brojnim gostima festivala bila je i britanska glumica Judi Dench (slike gore, sa Stephenom Millsom), kojoj je dodijeljen Kristalni globus za umjetnički doprinos svjetskoj kinematografiji, istaknuti južnokorejski redatelj Kim Ki-Duk te američki glumci John Malkovich i John Turturro (slike dolje).Uz dvadesetak svjetskih premijera, festival je imao i brojne popratne programe i retrospektive, među kojima se ističe ona posvećena američkom redatelju, scenaristu i glumcu Samuelu Fulleru (1912.–1997.), jednom od začetnika američkog nezavisnog filma.

Festival je zatvorila nova romantična komedija Woodyja Allena "Midnight in Paris".

U sklopu programa "Horizons" prikazani su filmovi s važnih svjetskih filmskih festivala, među ostalim, turski "Bilo jednom u Anatoliji" Nurija Bilgea Ceylana, nagrađen na ovogodišnjem Cannesu, talijanski "Habemus papam" Nannija Morettija, španjolski "The Skin I Live In" Pedra Almodovara, "Pina" njemačkog redatelja Wima Wendersa, belgijski "The Kid With a Bike" braće Dardenne te pobjednik Berlinalea, iranski "Nader i Simin se rastaju" Asghara Farhadija.
Predsjednik žirija bio je mađarski redatelj István Szabó, a u žiriju su bili i Vladimír Balko (Slovačka), Sibel Kekilli (Njemačka), Edna Fainaru (Izrael), Pavel Strnad (Češka), Michel Ciment (Francuska), Michel Demopulos (Grčka). 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marijine, željka sukova, film, filmski festival, karlovy vary