IVAN HRSTIĆ

ODLUKA PREDSJEDNIKA: Josipović nije mogao čekati sa smjenom generala Kruljca!

Kao što je PolitikaPlus već prvog dana najavio, Josipović nije imao nikakvog razloga čekati pravosudni epilog ovog slučaja!

FOTO: Mladen Kruljac: Nakon odluke o 30-dnevnom pritvoru, Josipović i nije imao mnogo izbora
FOTO: Arhiva
Piše: Ivan Hrstić

Predsjednik RH Ivo Josipović, kao što je Politikaplus prvi i jedini najavio odmah po izbijanju afere, donio je odluku o razrješenju zapovjednika kopnene vojske generala Mladena Kruljca.

 

>>SAZNAJEMO Josipović i glavni stožer već odlučili: Mladen Kruljac bit će razriješen dužnosti zapovjednika!

>>Ured predsjednika: Ovo je samo početak! Bit će još istraga nad časnicima HV-a

 

Predsjednik Josipović nije imao nikakvog razloga čekati pravosudni epilog ovog slučaja, jer je iza generala čije vojničke vrline svi cijene u medijima se već godinama diže toliko dima da je teško ne zaključiti da iza toga ima i vatre. Takva osoba ne može biti četvrta osoba po rangu u vojnoj hijerarhiji.

U redakciju portala PolitikaPlus došlo je priopćenje iz Ureda predsjednika koje prenosimo u cijelosti:

 

"Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti, na prijedlog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i uz suglasnost ministra obrane, donio je odluku o razriješenju general pukovnika Mladena Kruljca s dužnosti zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Odluka je stupila na snagu 10. srpnja 2011. godine."

Predsjednik Josipović nije imao nikakvog razloga čekati pravosudni epilog ovog slučaja, jer iza generala čije vojničke vrline inače svi cijene, u medijima se već godinama diže toliko dima da je teško ne zaključiti da iza toga ima i vatre. Takva osoba ne može biti četvrta osoba po rangu u vojnoj hijerarhiji. Štoviše, ako u njima ima imalo istine, takva osoba ne može više biti ni hrvatski vojnik, koliko god zaslužio svoju domovinu. General s takvom reputacijom, zasluženom ili ne gotovo je svejedno, prevelik je luksuz za zemlju koja visoko cijeni svoj ugled u NATO-u i koja je u posljednje dvije godine krenula u pravu križarsku vojnu protiv kriminala i korupcije kako bi lakše zaslužila mjesto u EU. Uostalom prevelik je luksuz i za bilo koju zemlju koja cijeni sama sebe.

Takvom odlukom nisu ugrožena prava generala Kruljca, jer on smjenom s funkcije ne ostaje automatski bez posla ni bez plaće. Za tako nešto ipak nisu dovoljne indicije, koliko god bile brojne, već tek treba na sudu dokazati da je doista počinio nedjelo, bilo da je sudjelovao u malverzacijama građevinskim zemljištem u Sibinju, bilo da je njegovo ponašanje bilo nedostojno hrvatskog generala i vojnika.

 

Čak i ako u ovom procesu bude oslobođen, Kruljac se neće vratiti na svoju funkciju - za njega će se u tom slučaju morati pronaći neko manje istaknuto mjesto - ako ga još uvijek bude htio. Kakav god bio pravosudni  ishod, ovim je njegovo napredovanje gotovo sigurno završeno.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska vojska, mladen kruljac, ivo josipović, hkov