A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Ide dobro tvrtkama ali još bolje menadžerima | Politika+
Mojbiz

KRAJ KRIZE: Ide dobro tvrtkama ali još bolje menadžerima

Šefovi koncerna koji su upisani u njemački burzovni indeks DAX-u, prošle godine su u prosjeku zaradili 4,5 milijuna eura.

Piše: Politika Plus/DW

Na vrhu najbolje plaćenih menadžera je s 9,3 milijuna šef VW-a Martin Winterkorn.


Za šefove njemačkih koncerna i preduzeća, koji se nalaze na njemačkom burzovnom indeksu DAX kriza je okončana. Ako ne globalno, tada bar što se tiče njihovih plaća. 2,9 milijuna eura bila je u prosjeku zarada šefa upravnog odbora najjačih njemačkih koncerna tokom 2010. godine. To je za 22% više od zarade u 2009. godini i podjednako kao i u 2007. - godini koja je prethodila svjetskoj financijskoj krizi. Članovi upravnog odbora Deutsche Bank su u prosjeku zaradili najviše 6,5 miliona eura godišnje. Šefovi kozmetičkog koncerna Beiersdorf i Commerzbank na dnu su tabele s godišnjom zaradom ispod jednog milijuna eura.


Plaća od 9,33 milijuna

Za razliku od proteklih godina, u 2010. je na vrhu ljestvice šef upravnog odbora koji dolazi iz proizvodnih grana gospodarstva, a ne iz uslužnih djelatnosti. Šef Volkswagena Martin Winterkorn ostvario je tako godišnju zaradu od 9,33 milijuna eura, dok se šef Deutsche Bank Josef Ackermann morao zadovoljiti s 9 milijuna eura. Odmah iza njega je šef koncerna Siemens Peter Löscher. Društvo za zaštitu dioničara smatra da se time došlo do gornje granice. Njegov predstavnik Ulrich Hocker upozorava na opasnost od ovakvog rasta zarada njemačkih vrhunskih menadžera. "Ovdje je riječ o maksimalnoj zaradi, u koju nisu uračunati bonusi za mirovini. Nama kao zaštitnicima dioničara je važno izbjeći trendove, koji idu nagore ili nadole. Uvjereni smo da godišnje zarade menadžera, koje iznose preko 10 milijuna eura, nisu primjerene. To bi moglo ugroziti socijalni mir u zemlji", smatra Hocker.


Bolje poduzećima bolje i menadžerima

No, ono što ostavlja još veći utisak od zarade pojedinačnih menadžera su zarade čelništva koncerna. Tako je cijeli Upravni odbor koncerna za proizvodnju teretnih vozila MAN ostvario 190% veću zaradu nego prethodne godine. Glavni šefovi koncerna za proizvodnju čelika Thyssen-Krupp zaradili su 163% veće plaće u odnosu na proteklu godinu, dok su šefovi koncerna za proizvodnju čipova Infineon povećali zaradu za 118%.


Gunther Friedl, profesor ekonomije na Tehničkom sveučilištu u Münchenu, koji je sa Društvom za zaštitu dioničara izradio ovu studiju, kaže: "I dok se zarada menadžera, kako se pretpostavljalo, trebala ujednačiti s općtim rastom plaća, ona se orjentirala na rast njemačkog burzovnog indeksa DAX, koji je povećan za 7,26%, što je puno veći skok od rasta plaća. Neki koncerni, koji su prisutni u DAX-u, promijenili su pravila u sustavu zarade i povećali fiksnu plaću. Tako je koncern SAP fiksnu zaradu menadžera povećao za 50%."


Predsjednici upravnih odbora zarađuju u Njemačkoj u prosjeku 4,5 milijuna eura, što je nešto manje u odnosu na njihove kolege u Švicarskoj, ali znatno više nego što zarađuju vrhunski menadžeri u Francuskoj. No, od astronomskih 12 milijuna eura godišnje, koliko zarađuju američki vrhunski biznismeni, evropski menadžeri su još daleko.


Autor: Brigitte Scholtes/Jasmina Rose

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

poduzeća, kraj krize, MENAĐERI