A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/james-foley-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

James Foley: Hrvatska još nije dovršila prijelaz na slobodno tržište | Politika+
Mojbiz

POGLED SA STRANE: James Foley: Hrvatska još nije dovršila prijelaz na slobodno tržište

"Država i dalje ima golemu ulogu u gospodarstvu, na nju otpada više od 50 posto BDP-a."

Piše: PolitikaPlus/Hina/Vjesnik

Hrvatski prijelaz na slobodno tržište, iako je dobrim dijelom uspješno proveden, nije dovršen jer država još uvijek ima golemu ulogu u gospodarstvu, ocijenio je veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj James Foley u komentaru za Vjesnik od ponedjeljka.


"Država i dalje ima golemu ulogu u gospodarstvu, na nju otpada više od 50 posto BDP-a i tako u svrhu pokrivanja deficita usisava kapital koji bi mogao biti upotrijebljen za produktivna ulaganja."

Veleposlanik Foley u svom komentaru podsjeća da je prije 20 godina i neovisnosti Hrvatske privreda bila pod državnim nadzorom i da se "hrvatski prijelaz na tržišno gospodarstvo odvijao u neubičajeno teškim uvjetima, u ratnim okolnostima dok se zemlja borila za goli opstanak". Pored toga, navodi Foley, "postupak privatizacije bio je manjkav i kontroverzan a u koristima od reformi nisu svi jednako sudjelovali" te zaključuje sa "stoga, iako je dobrim dijelom uspješno proveden, hrvatski prijelaz na slobodno tržište nije dovršen".


"Država i dalje ima golemu ulogu u gospodarstvu, na nju otpada više od 50 posto BDP-a i tako u svrhu pokrivanja deficita usisava kapital koji bi mogao biti upotrijebljen za produktivna ulaganja", primjećuje američki veleposlanik.


Hrvatska država subvencionira brojne privredne grane, ili u njima ima vlasnički udjel, te osigurava "pozamašan mirovinski sustav", piše Foley, dok su istodobno privatni ulagači, "koji bi gospodarstvu mogli ubrizgati kisik potreban za disanje, suočeni s birokratskim zaprekama, a ponekad i s negostoljubivošću na lokalnim razinama". "Naročito strani ulagači koji, suočeni s parafiskalnim nametima, skrivenim porezima i nefleksibilnim tržištem rada, jednostavno odluče svoj kapital odnijeti u druge, gostoljubivije zemlje", upozorava Foley.


Američki veleposlanik u svom komentaru izražava, međutim, uvjerenje da će Hrvatska usvojiti potrebne reforme i potpuno prijeći na tržišno gospodarstvo te da će članstvo u Europskoj uniji ubrzati te promjene.


Foley ocjenjuje da je Hrvatskoj najpotrebnije puno korištenje njenih ljudskih potencijala te ističe da Hrvatska prosperitet može ostvariti ako njena poslovna zajednica i privatni sektor "odigraju svoju pravu ulogu motora razvoja i generatora nacionalnog bogatstva".


Najvažniji čimbenik u osobnom uspjehu i u uspjehu zemlje "nije nešto o čemu može odlučiti država ili propisati vlada ili politička stranka. To je razvoj poduzetničkog duha. Takav duh u Hrvatskoj već postoji", ističe veleposlanik Foley i postavlja pitanje postoji li ijedan razlog da se u Hrvatskoj ne ostvare poslovni uspjesi poput onog pokretača društvene internetske mreže Facebook Marka Zuckerberga ili da Hrvatska ne učini što i Indija koja je milijune ljudi zaposlila koristeći se internetskom i telefonskom povezanošću i obrazovanom radnom snagom, da bi izgradila vrlo uspješnu industriju informatičkih usluga.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

slobodno tržište, reforme, james foley, tržišna ekonomija