A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/eu-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jose Manuel Barroso: Napuštanje eura za Portugal bila bi tragedija | Politika+
Mojbiz

EUROZONA: Jose Manuel Barroso: Napuštanje eura za Portugal bila bi tragedija

LISABON - Predsjednik Europske komisije nazvao je to "scenarijem koji ne treba uzeti u obzir".

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso upozorio je u ponedjeljak kako bi napuštanje eura za Portugal bila "tragedija".

Predsjednik Europske komisije nazvao je to "scenarijem koji ne treba uzeti u obzir".

Bivši portugalski premijer Barroso, u intervjuu za lokalnu portugalsku televiziju RTP, napuštanje eura ocijenio je "scenarijem koji ne treba uzeti u obzir". "To bi bila tragedija za Portugal", rekao je, upitan za komentar prijedloga nekih ekonomista da bi ta zemlja trebala napustiti euro.


Barroso je uvjeren da Portugal može ispuniti ekonomske uvjete financijske pomoći Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, u iznosu od 78 milijardi eura, te da će mu to omogućiti ponovni gospodarski rast. "Portugal ima sve uvjete da napusti ovu tešku situaciju", rekao je Barroso, dodajući kako nova vlada desnog centra u potpunosti podupire uvjete zajma.


Nova portugalska vlada, sastavljena prošloga mjeseca, obećala je da će brzo donijeti mjere štednje te odmah početi s provedbom uvjeta za dobivanje 78 milijardi dolara vrijednog paketa pomoći EU-a i MMF-a. One uključuju poreznu reformu, smanjenje proračunske potrošnje i dugo odgađane strukturne reforme.


Barroso smatra da pronalaženje rješenja za dug zemalja euro zone otežava potreba zajedničkog sporazuma među svim članicama. "Postoje određeni (gospodarski) problemi u zemljama, poput onih u Portugalu, ali također i problemi u postizanju zajedničkog odgovora na takvo stanje", rekao je.

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

PORTUGAL, MMF, jose manuel barroso, PORTUGAL, EUROZONA