A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/novac.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Udar na građane: Novi rekordni tečaj franka od 6,36 kuna! | Politika+
Mojbiz

OVO NIJE DOBRO: Udar na građane: Novi rekordni tečaj franka od 6,36 kuna!

U zadnja dva dana vrijednost švicarske valute u odnosu na kunu povećana je za 4,1 posto.

FOTO: Arhiva
Piše: PolitikaPlus/Hina

Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju ojačala prema euru za 0,10 posto, a oslabila prema drugim važnijim valutama, najviše prema švicarskom franku, za 1,75 posto pa je srednji tečaj franka dostigao novu rekordno visoku razinu od 6,36 kuna.

U zadnja dva dana vrijednost švicarske valute u odnosu na kunu povećana je za 4,1 posto. Rast tečaja švicarske valute odraz je kretanja na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem bojazni od širenja grčke dužničke krize na Italiju i Španjolsku zbog čega slabi povjerenje u euro, a jača u dolar i franak. Ulagači se posebice priklanjaju franku kao sigurnom utočištu u nesigurnim vremenima.

 

U zadnja dva dana vrijednost švicarske valute u odnosu na kunu povećana je za 4,1 posto.

 

Nakon jučerašnjeg pada za 1,2 posto, danas je vrijednost eura u odnosu na franak pala za daljnjih 1,55 posto, pa je euro na međunarodnim valutnim tržištima pao na novu najnižu razinu prema franku od 1,1555 franaka. Na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a pak srednji tečaj franka iznosi 6,363640 kuna, što je za 1,75 posto viši tečaj nego na prethodnoj tečajnici.

Kod nas je franak prvi put premašio 'psihološku' granicu od šest kuna 23. svibnja ove godine. Danas utvrđeni tečaj franka veći je za oko 18,5 posto nego prije godinu dana, a u odnosu na početak 2010. godine franak je ojačao u odnosu na kunu za gotovo 30 posto (srednji tečaj franka na početku prošle godine iznosio je 4,91 kunu).

 

Tako visok rast tečaja pak znači novi udar na korisnike kredita vezanih uz švicarski franak.

 

To znači da je najnoviji tečaj franka za 1,45 kuna veći nego što je bio početkom prošle godine. Tako visok rast tečaja pak znači novi udar na korisnike kredita vezanih uz švicarski franak premda su u međuvremenu banke i vlada nastojale nešto smanjiti taj teret, što se, međutim, praktički gotovo 'istopilo' pred novim naletom jačanja franka.

Tako se primjerice rata stambenog kredita koja je na početku prošle godine iznosila oko 3.000 tisuće kuna (oko 611 franaka), sada povećala za gotovo 900 kuna. Ili na godišnjoj razini to je povećanje izdataka za otplatu takvog kredita za više od deset tisuća kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hrvatska narodna banka, krediti, franak