A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/zagreb-203.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagrebačka skupština prihvatila odluku o načinu naplate parkiranja | Politika+
Zagreb

SURADNJA: Zagrebačka skupština prihvatila odluku o načinu naplate parkiranja

Zastupnici su prihvatili odluku koju su usuglasili gradonačelnik i Gradska skupština.

Piše: PolitikaPlus/Hina

U nastavku današnje maratonske sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja je trajala 12 sati, zastupnici su prihvatili odluku o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Zagrebu koju su zajednički usuglasili gradonačelnik i Gradska skupština, što je predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Davor Bernardić pozdravio kao "normalan i razuman" način na koji bi trebale biti donošene odluke u Gradskoj skupštini.


Među osam novina koje se uvode jest i podjela javnih parkirališta na četiri zone, pri čemu bi u određenim zonama u potpunosti ili djelomično bilo zabranjeno parkiranje.

Odluka predviđa da gradonačelnik i Gradska skupština zajedno određuju javne parkirališne površine, organizaciju i način naplate parkiranja, utvrđuju parkirališne zone, vrste parkirališnih karata i način njihova korištenja. Također će zajednički utvrđivati uvjete za stjecanje povlaštene parkirališne karte te provoditi nadzor parkiranja vozila na području grada.


Među osam novina koje se uvode jest i podjela javnih parkirališta na četiri zone, pri čemu bi u određenim zonama u potpunosti ili djelomično bilo zabranjeno parkiranje. Predviđa se i uvođenje 500 povlaštenih parkirališnih karata kojima bi raspolagao gradonačelnik, a prednost u pri ostvarivanju tog prava imale bi humanitarne udruge, zdravstvene ustanove, fizičke osobe koje imaju teško oboljelog člana obitelji te javne ustanove.


Zastupnici su podržali i godišnje izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja u Zagrebu u prošloj godini, koje je podnio načelnik Policijske uprave zagrebačke Tomislav Buterin. U tom se izvješću navodi da je u odnosu na isto razdoblje 2009. zamjetan blagi porast kriminaliteta, dok je manje prekršaja bilo u područja javnog reda i mira. Prošle godine su u porastu bili imovinski delikti i provalne krađe, a u padu provale u automobile te manjim dijelom i u trgovine.


Zabilježeno je 1269 kaznenih djela gospodarskog kriminaliteta, što je 34,9 posto više nego godinu dana ranije, za 9,4 posto bilo je više kaznenih djela iz organiziranog kriminaliteta te 14,6 posto iz područja zlouporabe droga.


Na prijedlog Kluba zastupnika SDP-a, Kluba nezavisnih gradskih zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac i Kluba zastupnika HSU-a Skupština je odgodila davanje suglasnosti Hrvatskom atletskom savezu na kandidaturu za organizaciju Svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici-Zagreb 2014. dok gradonačelnik ne dostavi Skupštini elaborat o materijalnim, tehničkim, financijskim i stručno-kadrovskim elementima za organizaciju tog prvenstva.


Gradski zastupnici poduprli su prijedlog HNS-a Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova da se šetnica na nasipu od Savskog mosta do Mosta slobode, na lijevoj obali rijeke Save, nazove po političarki Savki Dabčević Kučar. Prihvaćeno je i da će se park koji se nalazi na jugoistočnoj strani križanja Zagorske ulice i Selske ceste na Trešnjevci, nazvati Park pravednika među narodima.


Skupština je prihvatila prijedlog za imenovanje dosadašnjih ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt, Etnografskog muzeja, Muzeja grada Zagreba i Tehničkog muzeja. Ante Rendić Miočević će, zbog skorog stecanja uvjeta za mirovinu, do kraja godine biti vršitelj dužnosti ravnatelja Arheološkog muzeja, a Tatjana Vlahović vršiteljica dužnosti Hrvatskog prirodoslovnog muzeja do 30. rujna do kada se prolongira odluka o imenovanju ravnatelja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

DAVOR BERNARDIĆ, MILAN BANDIĆ, GRADSKA SKUPŠTINA, PARKIRALIŠTA, PARKIRANJE