A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/slavko-baric-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Slavko Barić: Nisam prijetio da ću likvidirati Dragu Hedla | Politika+
Hrvatska

DOSSIER KRULJAC: Slavko Barić: Nisam prijetio da ću likvidirati Dragu Hedla

"S generalom Kruljcem nisam ni jeo ni pio već pet godina."

FOTO: Slavko Barić
Piše: PolitikaPlus/HRT

Već smo objavili javno pismo Hrvatskog novinarskog društva, u kojem se zahtijeva da policija i Državno odvjetništvo temeljito ispitaju navode generala Kruljca o tome da je general Slavko Barić u alkoholiziranom stanju rekao da želi likvidirati poznatog hrvatskog novinara, autora više tekstova o ratnim zločinima u Slavoniji.


DRAGO HEDL:  "Kada je uhićen general Kruljac, isplivala je  njegova izjava kada je rekao da mu je general Barić došao jednu večer ili jedan dan pripit u njegov ured i tražio od njega da se o meni propita i da me likvidira. To je jedna uistinu zastrašujuća činjenica."

Uzevši u obzir kakvu moć u Hrvatskoj imaju generali Hrvatske vojske, svaka prijetnja, mora biti shvaćena krajnje ozbiljno. Za Hedla je Kruljčeva izjava samo potvrda onoga što je već prije čuo 'od jedne visokopozicionirane vojne osobe'. Prijetnja je navodno vezana uz suđenje u Bjelovaru povezano s ratnim zločinima, a u kojem se sudilo Barićevim ljudima. Hedl se Bariću zamjerio i zato jer je pisao da je lažni vojni invalid, te da je invalidnost stekao u prometnoj nesreći dok je putovao supruzi u Zagreb.

- Kada je uhićen general Kruljac, isplivala je  njegova izjava kada je rekao da mu je general Barić došao jednu večer ili jedan dan pripit u njegov ured i tražio od njega da se o meni propita i da me likvidira. To je jedna uistinu zastrašujuća činjenica, a kako sam ranije dosta pisao o generalu Bariću u prilično nezgodnom kontekstu, čini mi se vrlo vjerodostojnim da je ta prijetnja mogla doći od generala Barića, rekao je Drago Hedl za HRT, koji je objavio i izjavu generala Barića da nikakvih prijetnji nije bilo te da 's generalom Kruljcem nije ni jeo ni pio već pet godina'.

SLAVKO BARIĆ: "S generalom Kruljcem nisam ni jeo ni pio već pet godina."

- Ja sam izuzetno iznenađen ovakvom insinuacijom. Ne samo da nisam Hedlu prijetio, nego nisam nikada nikome, a ponajmanje novinarima, tvrdi Slavko Barić. No, malo je vjerojatno da će nova afera na tome stati.

- Kad jedan od najviših dužnosnika Hrvatske vojske, makar bio i pijan, prijeti da će ubiti novinara, onda je to veliki skandal koji ne smije biti prešućen, nego okolnosti tog slučaju moraju biti obznanjene, do kraja istražene i sankcionirane, navodi se u priopćenju HND-a kojeg je potpisao Zdenko Duka, koji podsjeća da gotovo nijedan slučaj fizičkih napada ili prijetnji novinarima proteklih godina nije riješen. Poslije više od tri godine napada na novinara Dušana Miljuša, ne zna se tko su napadači, još manje tko su naručitelji napada, a Državno odvjetništvo i policija nisu prikupili dovoljno dokaza da bi podignuli optužnicu.

- Molimo sve novinare kojima se upućuju prijetnje da nas o tome obavijeste, kako bi ih, iznošenjem u javnost tih informacija, te traženjem zaštite od države, mogli na vrijeme zaštititi. Poznato je, naime, da javno objavljivanje informacija o prijetnji, kao i novinarska solidarnost najdjelotvornije štite ugrožene novinare, tim povodom poručio je i Anton Filić, predsjednik Sindikata novinara Hrvatske.


U Hrvatskoj je posebno veliki problem da vojni časnici mogu nesmetano napredovati iako se za njima u medijima valjaju brojne afere, koje govore, ako ne uvijek o kriminalu i korupciji, a ono o ponašanju nedostojnom hrvatskog vojnika.

Posljednji je slučaj poduzetnika Anđelka Jagečića, koji tvrdi da su mu prijetile slavonskobrodske sudske, političke, vojne i policijske strukture, koje je predvodio Zdravko Sočković, a u kojima je bio i general Mladen Kruljac. Raznim manipulacijama i prijetnjama, kaže, oteli su mu tvrtke TOB i UNIBrod. I sve je, tvrdi, još prije 13 godina prijavio državnim institucijama. Naprosto su mi ukrali imovinu vrijednu preko 15 milijuna eura, rekao je Jagečić za HRT.