A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://www.politikaplus.com//upload/images/arhiva/jadranka-kosor-200.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Jadranka Kosor mora sići s vlasti da bi dokazala svoju nevinost | Politika+
Dražen Klarić

CIJENA POVJERENJA: Jadranka Kosor mora sići s vlasti da bi dokazala svoju nevinost

To je demokratski standard političke odgovornosti, otići dok se stvari ne raščiste.

Piše: Dražen Klarić

Teško je reći koliko se potrošilo tinte na sve napise vezane uz Jadranku Kosor u protekle dvije godine otkako je preuzela vlast od odbjeglog premijera. No, bez obzira na količinu, kvalitetna analiza njene vladavine izgubila se negdje između predrasuda, ideoloških i stranačkih nadglasavanja i realne moći prve žene na čelu hrvatske Vlade. No, što je na kraju njena ostavština?

Paradoksno al i istinito, Kosor mora sići s vlasti da bi dokazala svoju nevinost. To je demokratski standard političke odgovornosti, otići dok se stvari ne raščiste.

Kao prvo završetak pregovora s Europskom unijom. Veliki je to poduhvat u zemlji koja je istovremeno s Europom na TI ali i na VI. Putovanje dugo dvadeset godina prepuno je zapleta, laži, obmana, haških procesa, idealiziranja, ali i istinskih, kvalitetnih pomaka. Aktualna premijerka uspjela je taj put privesti kraju, iako su u ovakav rasplet, budimo pošteni, u trenutku bijega njenog prethodnika tek rijetki vjerovali.

Pa što je to imala Jadranka Kosor, a nisu imali njeni prethodnici, te je uspjela slomiti slovensku blokadu i dobiti zeleno svjetlo iz Bruxeelesa? Protivnici će reći, ništa! EU je, naprosto nakon što je pritisnuo Sanadera odlučio pogurati Hrvatsku. No to je samo dio istine. Kosorica je Bruxellesu pružila jamstvo koje nije do tada niti jedan premijer: u Hrvatskoj više nema nedodirljivih! I upravo je praktična provedba tog jamstva drugi dio njene ostavštine. Nikada Državno odvjetništvo u dvadesetogodišnjoj povijesti nije bilo toliko neovisno od premijera i političkih stupova moći. Veliki je to zalog za hrvatsku budućnost koji u dnevno političkim, uskostranačkim nadmudrivanjima nitko neće jasno izgovoriti ističući samo negativne strane ovog obračuna s korupcijom i kriminalom.

Kosorica je Bruxellesu pružila jamstvo koje nije do tada niti jedan premijer: u Hrvatskoj više nema nedodirljivih!

Iako će kritičari reći da se državni represivni aparat obračunava samo s članovima HDZ-a i Vlade koji Kosorici nisu nužni za održavanje vlasti, neosporno je da niti jedan dužnosnik ne može biti siguran da sutra policija neće zakucati i na njegova vrata. Ne znam koja bi to stranka, naravno govoreći u okvirima balkanskog poimanja demokracije, tako olako dozvolila istrage protiv niza svojih viđenijih članova, ako zbog ničeg onda zbog straha od fenomena „stavljanja u isti koš“. No od tog fenomena gospođa Kosor teško može pobjeći. Teško je za povjerovati da je Polančec znao za Sanaderove mutne poslove, a ona nije. I to ne samo ona, nego mnogi drugi ministri i dužnosnici koji su u njenoj stranci i Vladi i dan danas na visokim funkcijama. I tu leži cijeli paradoks njene vladavine.

 

Borba protiv korupcije je uistinu ozbiljna, u krajnjem slučaju to su joj priznali i u Bruxellesu, ali tu korupciju je stvorila njena stranka i njena Vlada. Gledala ju je, kao i uostalom velika većina hrvatske javnosti i, što je najžalosnije, medija, ali nije smogla građanske hrabrosti reći „Dosta. Odlazim“.

Cijeli paradoks Kosoričine vladavine leži u obračunu s korupcijom. Borba protiv korupcije je uistinu ozbiljna, u krajnjem slučaju to su joj priznali i u Bruxellesu, ali tu korupciju je stvorila njena stranaka i njena Vlada.

Polazeći od pretpostavke da premijerka nema ama baš nikakve veze s nezakonitim radnjama, to je i dalje ne može osloboditi političke odgovornosti. Njena moć, biti će cijelo vrijeme alibi njenim protivnicima kada ne budu protiv nje mogli podastrijeti dokaze. Paradoksno, ali istinito, Kosor mora sići s vlasti da bi dokazala svoju nevinost. To je demokratski standard političke odgovornosti, otići dok se stvari ne raščiste.

 

No, realno gledajući, je li Jadranka Kosor, i da je htjela imala pravo na ovakav potez u finišu pregovara s EU? Apsolutno ne! Toga su svjesni svi, od dežurnih kritičara, političkih oponenata u vlastitoj stranci do oporbe.

 

Pravi ispit za njenu političku odgovornost, tako će biti parlamentarni izbori.

 

Na jednoj strani borba protiv korupcije i kriminala, te završetak pregovora s EU, a na drugoj strani, latentna sumnja oko njene ulogu u Sanaderovoj vladavini, te loša gospodarska situacija koja je postepeno prerasla u depresiju i duboko nepovjerenje u HDZ. Ponovno osvajanje vlasti? Teško.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

izbori, ivo sanader, hdz, jadranka kosor